Go to Top

Se bo res izplačalo, če bo imel samostojni podjetnik en transakcijski račun?

Spremembe zakona o davčnem postopku še niso potrjene, zato mora vsak samostojni podjetnik še vedno imeti ločen poslovni in zasebni transakcijski račun. Veljavni zakon v 37.  členu še vedno določa, da morajo imeti samostojni podjetniki ločen transakcijski račun za zasebno in za poslovno rabo.

samostojni podjetnik transakcijski račun

 

A ko bo novela zakona o davčnem postopku potrjena, bodo vsi s statusom samostojnega podjetnika res lahko imeli le en transakcijski račun.

O načrtovani spremembi smo že pisali tukaj.

Uporabljali ga bodo lahko v zasebne in poslovne namene, vendar pa v našem računovodstvu samostojne podjetnike v tem primeru že opozarjajo na nekatere pasti.

Po potrditvi sprememb bodo lahko imeli samostojni podjetniki en bančni račun. Je to smiselno?

Klikni in deli

V primeru, da bo podjetnik imel samo osebni račun, ga bo moral sam razkriti Finančni upravi RS, da bo imela ta vanj celovit vpogled. Poslovne račune banke Fursu razkrivajo po uradni dolžnosti, zato pošiljanje podatkov o njem na Furs ni potrebno.

DATA info

Željni novega znanja? Preverite brezplačne delavnice in plačljive seminarje!

Prav tako mora računovodja, ki samostojnemu podjetniku vodi poslovne knjige, v njih voditi vse transakcije na računu, ki ga uporablja v poslovne namene. Če ga bo uporabljal tudi v zasebne namene, bo moral na njem voditi tudi vse prihodke in izdatke zasebne narave. To bi lahko povečalo strošek samostojnega podjetnika za računovodenje.

V primeru širitve poslovanja ali potrebe po večjih izdatkih, pa bi lahko podjetnik naletel tudi na ovire pri pridobivanju financiranja za poslovanje pri bankah, saj ni nujno, da bi mu te želele odobriti financiranje za poslovanje podjetja na osebnem računu.

Ko bodo spremembe zakona o davčnem postopku potrjene, bodo začele veljati v 15 dneh od objave v Uradnem listu.

Stranke našega računovodskega servisa bomo ponudili brezplačen posvet o tem, ali imeti tudi po uvedbi sprememb ločena poslovni in zasebni račun. Kako postati stranka našega računovodskega servisa? Dosegljivi smo vsak dan od 8. do 16. ure na telefonski številki 01 600 1530 ali na elektornski naslov data@data.si.

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2015", ki ga financirata RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in SPIRIT Slovenija, Javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja