Go to Top

S.p. prispevki – v katerih primerih so lahko nižji?

S.p. prispevki se plačujejo po odprtju s.p.

S.p. prispevki so lahko nižji ob prvem vpisu samostojnega podjetnika v poslovni register AJPES. Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju že vse od leta 2013, omogoča “premiernim” samostojnim podjetnikom ugodnost, da prvo leto poslovanja plačujejo 50 odstotkov nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znotraj socialnih prispevkov. Na pogosta vprašanja bodočih podjetnikov, ali znižani prispevki veljajo tudi za popoldanski s.p., podjetniški svetovalci Date pojasnjujemo, da nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje lahko uveljavljajo le samostojni podjetniki, ki se samozaposlijo v svojem s.p. in iz tega naslova plačujejo prispevke. V kolikor želite odpreti s.p. ali ustanoviti d.o.o., storite to na naši DATA točki! Termin lahko rezervirate na 01/600-1530 ali preko spletnega obrazca!

Ustanovitev podjetja na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

S.p. prispevki – katere prispevke plačuje podjetnik?

Prispevki za socialno zavarovanje vključujejo prispevek za zdravstveno zavarovanje, za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevek za starševsko varstvo ter za primer brezposelnosti. Skupaj znašajo s.p. prispevki za leto 2022 451,41 evra. Prispevki se plačujejo mesečno, do 20. v mesecu za pretekli mesec. S.p. prispevke mora plačati podjetnik tudi če nima denarja na računu. Pojem “zamrznitve” s.p. ne obstaja. Dokler je s.p. viden v registru podjetij AJPES, zanj obstaja obveznost plačila fiksnih mesečnih stroškov, kamor sodijo tudi s.p. prispevki. Nezmožnost plačila prispevkov, podjetnik lahko prekine le, če zapre s.p.

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Koliko znašajo nižji prispevki?

S.p. prispevki so nižji, kadar s.p. registrira podjetnik, ki prvič stopa v podjetniške vode. Torej ob prvem vpisu v poslovni register. Nižji so le prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znotraj vseh socialnih prispevkov. S.p. prispevki se torej prvo leto znižajo za 50 odstotkov, drugo leto poslovanja pa so nižji za 30 odstotkov. Znesek znižanih prispevkov je ob upoštevanju ugodnosti, ki jo nudi ZPIZ je 307,54 evra mesečno (za 2022).

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

S.p. prispevki še nižji pri podjetniku, ki je starš

Za podjetnike, mlade starše, so s.p. prispevki še nižji, če po registraciji s.p. na centru za socialno delo oddajo vlogo za krajši delovni čas zaradi starševstva. Odločba CSD, ki jo prejmejo v nekaj dneh zanje pomeni, da jim bo do dopolnjenega otrokovega 3. leta oziroma več otrok – do vstopa najmlajšega v šolo, CSD plačeval polovico prispevkov za socialno zavarovanje. Zanimivo je še, da sta obe zgoraj omenjeni ugodnosti kompatibilni. Premierni podjetnik, ki je hkrati mladi starš, lahko uveljavlja obe ugodnosti hkrati.

Podjetniki, če bi želeli preveriti kakšni so za vas s.p. prispevki za socialno zavarovanje preden registrirate podjetje, se obrnite na naše podjetniške svetovalce. Znali vas bodo usmeriti in vam podati prave informacije. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja