Go to Top

Imate namen v decembru registrirati d.o.o.?

Mnogo klicev dobimo referenti SPOT (VEM) točke v mesecu decembru, kjer nas bodoči podjetniki sprašujete ali je smiselno v decembru registrirati d.o.o. in kako hitro je ustanovljen d.o.o..

Želite ustanoviti podjetje?

Različni so razlogi, zakaj registrirati d.o.o. pred koncem leta. Nekateri podjetniki z novo ustanovljenim podjetjem sklepajo nove pogodbe s poslovnimi partnerji, spet drugi kandidirajo na kakšne razpise oziroma, se potegujejo za sredstva, tretjim se morda izteče zaposlitev v podjetju v mesecu decembru in se odločijo registrirati d.o.o. zato, da ne bodo imeli prekinjene delovne dobe, četrti imajo le v decembru čas za pripravo dokumentov in jih ne moti, da bodo morali marca oddajati zaključno poročilo za novo podjetje.

Ustanovitev podjetja

Datum vpisa v poslovni register

Pri postopku registracije samostojnega podjetnika na SPOT (VEM) točki, le-ta pove datum, kdaj želi, da je njegov s. p. vpisan v register podjetij AJPES (torej, kdaj želi biti registriran). Datum vpisa s.p. je lahko najprej naslednji dan od dneva, ko opravlja postopek na SPOT (VEM) točki ali pa mesec dni v naprej. Več o tem, si lahko preberete v članku Ustanovitev podjetja že decembra – dobra ideja!

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Družbenik(i) družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) pa datuma ustanovitve svojega d.o.o. ne morejo napovedati, ampak je njihovo podjetje ustanovljeno na dan, ki ja naveden na Sklepu o vpisu poslovnega subjekta v register podjetij. To je sklep, ki ga po oddani popolni vlogi, registrsko sodišče pošlje na naslov zastopnika novo ustanovljenega d.o.o..

Datum ustanovitve d.o.o. torej ni dan, ko podjetnik opravlja postopek registracije (priprave dokumentov) na SPOT (VEM) točki. Datum ustanovitve d.o.o. je namreč naveden na sklepu registrskega sodišča. Običajno je to datum, ki je teden dni po elektronsko oddani vlogi na registrsko sodišče.

Zato je za vse, ki načrtujete registracijo d.o.o., pomembno, da poznate vrstni red opravil in postopkov, preden pridete na SPOT (VEM) točko DATA. Tu vam bodo referenti naše točke pomagali pri postopku in vas opozorili na posebnosti, ki se nanašajo na novo podjetje.

Informativni izračun dohodnine

Kako registrirati d.o.o. – vrstni red postopkov

Imate namen v decembru registrirati d.o.o.?Potrebno je poznati vrstni red postopkov pri registraciji d.o.o.:

  • Najprej ustanovitelj (ali več ustanoviteljev) in zastopnik (i) podjetja, pridejo z osebnimi dokumenti na SPOT (VEM) točko.
  • Skupaj z referentom pripravijo vso potrebno dokumentacijo za d.o.o. (akt o ustanobvitvi/družbena pogodba, sklepe in izjave) in podpišejo dokumente.
  • Referent jim izroči ustrezno dokumentacijo za banko, kamor gredo po registraciji in odprejo začasni račun na katerega nakažejo ali položijo ustanovni kapital.
  • Banka jim izda potrdilo o vplačilu kapitala, ki ga ustanovitelji podjetja, čim prej vrnejo referentu SPOT (VEM) točke, kjer so opravljali postopek.
  • Vlogo nato referent elektronsko pošlje na registrsko sodišče. Le-to potrebuje približno teden dni, da pregleda podatke na vlogi. Nato izda Sklep o vpisu poslovnega subjekta v register podjetij.
  • S tem sklepom, ki ga zastopnik podjetja prejme na naslov, ki ga je določil ob registraciji, se podjetniki vrnejo nazaj na banko. Začasni bančni račun ob tem spremenijo v poslovni račun.
  • Podjetje lahko posluje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja