Go to Top

Razlogi, ki vodijo do napačnih odločitev

V poslovnem svetu je je treba dnevno sprejemati bolj ali man pomembne odločitve. Brez odločitev se seveda nebi premaknili z mesta. Temu primerno obstaja množica nasvetov, člankov in publikacij, ki svetujejo, kako se kar najbolje približati idealni odločitvi. Ne opažamo pa veliko člankov o razlogih, ki vodijo do slabih odločitev.

Razlogi, ki vodijo do napačnih odločitevUporaba neresnic in polresnic kot relevantnih informacij

V največ primerih gre za izjave ali informacije, ki bazirajo na “imam kolega, ki ima kolega, ki pozna nekoga, ki je slišal” ali “menda” oziroma “baje”.

Te vrste odločitev, ki imajo za osnovo nepreverjene ali celo popolnoma iz trte izvite informacije, ne morejo prinesti uspeha.

Seveda imamo le v redkih primerih popolne informacije, tako da je dobra intuicija vsekakor dobrodošla. Sploh pomembnejše poslovne odločitve pa vsekakor morajo temeljiti na skrbni analizi in podatkih.

Nekredibilni nasveti takšnih in drugačnih “strokovnjakov”

Ni potrebno verjeti (samooklicanim) strokovnjakom oziroma ekspertom, kajti sam naslov ni vse. Tudi po takšnih in drugačnih statistikah vrhunski ekonomisti so popolnoma obstali ob nastopu svetovne gospodarske krize.

Naključja

Če se zgodi na podlagi naključij nekaj izjemnega, npr nenadoma se vam naglo poveča prodaja ali promet na spletni strani, ker ste uvedli neko malenkost, to še ne pomeni zaupanja vrednega “posega”.

Če ste podjetnik-začetnik in bi radi nabrali čim več informacij glede vaših prihodnjih odločitev, vas vabimo na obisk seminarja Abeceda poslovanja.

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja