Go to Top

Prvi informativni izračuni dohodnine so pripravljeni

Prvi informativni izračuni dohodnine 2017 so pripravljeni. Naslovniki, ki bodo imeli mesec dni časa za ugovore, jih lahko pričakujejo takoj po velikonočnih praznikih, medtem ko so na spletu že dostopni. Finančna uprava RS (Furs) bo drugi sveženj izračunov dohodnine za preteklo leto predvidoma izdala konec maja.

>>> Že poznate prednosti in slabosti samozaposlitve? Vas zanima, kako lahko vaš hobi spremenite v dobičkonosen posel? Ne spreglejte brezplačnih izobraževanj, ki jih pripravljamo v podjetju Data!

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Informativni izračuni dohodnine so dostopni prek eDavkov

Informativni izračuni dohodnine so bili odpremljeni 30. marca. V poštnih nabiralnikih vas bodo torej čakali po velikonočnih praznikih, že sedaj pa lahko z vpisom svoje davčne številke na portalu eDavki preverite, ali vam je bil izračun poslan. Če da, potem si ga lahko prek eDavkov tudi ogledate.

>>> Informativni izračuni dohodnine na eDavkih – VIDEO

Do omenjenega portala lahko po novem dostopate tudi brez digitalnega potrdila, torej z uporabniškim imenom in geslom. Za ta namen se boste morali registrirati. Za registracijo pa boste potrebovali elektronski naslov, davčno številko in številko informativnega izračuna (za leto 2014, 2015 ali 2016).

Zavezancem, ki so lani med letom plačali preveč dajatve, bo Furs preplačila vrnil najpozneje 28. maja. Za doplačila pa bo čas do 30. maja. Ob tem opozarjamo, da omenjena datuma za vračilo in doplačilo veljata le za prejemnike izračunov iz prvega svežnja, ki ne bodo oddali ugovora.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Izračun dohodnine 2017 – olajšava za otroke

Zavezanci z olajšavo za VDČ v drugem svežnju

Kot je že v navadi, tudi letos v prvem svežnju ni informativnih izračunov za tiste zavezance, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane (VDČ). Prav tako tudi ne za zavezance, ki imajo dohodke od opravljanja dejavnosti ali katastrski dohodek.

informativni izračuni dohodnine

V prvem svežnju je sicer okoli 950.000 izračunov. Tudi za upokojence, ki v veliki večini nimajo olajšave za vzdrževane družinske člane.

Približno pol milijona ostalih zavezancev bo informativne izračune prejelo konec meseca maja.

Informativni izračun je treba natančno pregledati

Ko boste prejeli informativni izračun dohodnine, bodite pozorni na pravilnost podatkov – preverite jih. Če pri tem potrebujete pomoč, vam nudimo davčno svetovanje.

V kolikor se z izračunom strinjate, ta po poteku roka za ugovor samodejno postane odločba. To pomeni, da boste morali v ustreznem roku le še doplačati morebitno premalo plačano dohodnino oziroma boste preveč plačano dohodnino prejeli na bančni račun. Če pa se z izračunom ne strinjate, imate do 30. aprila 2018 čas za ugovor.

>>> Roki za dohodnino 2017 v letu 2018 za fizične osebe

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja