Go to Top

Prve kršitve novega zakona o spletnih piškotkih

Junija je začel veljati zakon  Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; ZEKom-1), ki je zaostril pogoje, pod katerimi lahko uporabljamo piškotke. Bistvena sprememba je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

Ob uvedbi zakona je sicer informacijska pooblaščenka zagotovila, da namen novega zakona ni kaznovanje temveč zaščita uporabnikov interneta. 

Na konferenci  ZDMS, pa je Jelena Burnik (Urad informacijskega pooblaščenca), povedala, da trenutno preučujejo 150 prijav o domnevnih kršitvah pravil o piškotkih. Informacijska pooblaščenka se je sicer sprva lotila pregleda spletnih strani javnega sektorja, ki bi morala biti vzor vsem ostalim. Kršiteljem bodo najprej izdali obvestilo o kršitvi, če pa kršitve ne bodo odpravili pa jih lahko doleti tudi kazen:

  • do 100 do 500 eur za odgovorno osebo pravne osebe ali samostojnega podjetnika posameznika, ki stori prekršek
  • 200 do 1.000 eurov za pravno osebo, ki ne velja za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost
  • do 20.000 eurov za pravno osebo, ki velja za srednjo ali veliko gospodarsko družbo

Pripravila Alenka Bizilj, DATA

Vir: delno povzeto po Financah

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja