Go to Top

Promocija zdravja na delovnem mestu: sol v prehrani

Slovenski pregovor Ljubezen brez poljubov je kot kruh brez soli zgovorno predstavlja pomen soli v naši prehrani. Rezultati domačih in mednarodnih raziskav, so pokazali, da tako odrasli kot otroci uživamo preveč slano hrano. Odvajanje od  soli ni zahtevno in nas lahko vpelje v nov kulinarični svet. Danes na trgovskih policah najdemo izdelke z manj soli.

Kuhinjska sol je prehranski dodatek, ki ima v Sloveniji tradicionalni pomen. Sol vpliva na okusteksturo in obstojnost mesnih izdelkov (npr. delikatesne šunke, prekajenega mesa, klobas, paštet, pršuta, pancete), sirov, konzervirane zelenjave, kruha in krušnih izdelkov, predpripravljenih jedi ter drugih živilskih izdelkov. Poleg specifičnega slanega okusa, sol poudari aromo izdelka. Na teksturo izdelka sol vpliva tako, da izboljša vezavo vode in maščobe, ki se kaže v oblikovanju želene strukture med toplotno obdelavo. Sol ima tudi vpliv na obstojnost izdelka, saj deluje kot konzervans.

Kaj je kuhinjska sol? Kuhinjsko Sol pridobivajo bodisi iz kamene slane rude (rudninske soli) ali iz morske vode, ki vsebuje okoli 3% NaCl (t.i. soline). Z izparevanjem v velikih plitvih bazenih pridobivajo kristalno morsko sol, z izparevanjem podzemnih slanih vod pa se pridobiva drobna kuhinjska sol.Slovenija se lahko pohvali z bogato tradicijo pridobivanja morske soli. (Sečoveljske soline, Piranske soline). Sicer pa je kuhinjska sol  pomemben vir joda, ki sodi med esencialne elemente. Zato kupujmo jodirano kuhinjsko sol.

Koliko jo zadošča?  Za naše zdravje zadošča bistveno manj soli kot je dejansko uživamo. Manj je več! Zgornji dnevni vnos natrija oz. soli v organizem je še primeren in zdravstveno ustrezen vnos, ki ne pomeni tveganja za zdravje. Vsakodnevna prekoračitev teh vrednosti predstavlja pomemben in dokazan dejavnik tveganja za povišan krvni tlak ter druge bolezni.

  STAROST Natrij(mg/osebo/na dan) SOL (g/osebo/na dan)
do 1 leta  do 400 do 1
1-3 let  do 800 do 2
4-6 let do 1.200 do 3
7-10 let do 1.600 do 4
mladostniki in odrasli do 2.000 do 5

Koliko soli zaužijemo v Sloveniji?

Odrasel človek potrebuje za normalno življenje le pol grama natrija (1,4 gramov soli dnevno). Zgornja meja dnevnega vnosa soli, ki še ne predstavlja tveganje za zdravje je 5 gramov. Zgornja meja zdravega dnevnega vnosa soli pri otrocih v starosti 4-6 let je  3 g.
Pri našem načinu prehranjevanja dnevno zaužijemo kar 11–14,3 gramov soli. Ta vnos torej kar za 120–185 % presega omenjeno zgornjo mejo dnevnega vnosa soli.

 

Pripravila: Sanda Vodičar Horvat


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja