Go to Top

Proizvajalci žganja, ne pozabite na obračun trošarine

Po novem Zakonu o trošarinah morajo mali proizvajalci žganja prvič vloži obračun trošarine do 31. maja 2017. In sicer za žganje, ki so ga proizvedli v obdobju od 1. januarja do 30. aprila letos. Trošarino bodo morali mali proizvajalci žganja plačati do 30. junija 2017.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Imate težave pri poslovanju? Niste prepričani, če vse delate pravilno? Pridite po celovite informacije.

Več informacij

S 1. avgustom 2016 je začel veljati novi Zakon o trošarinah, ki uvaja spremembe na področju malih proizvajalcev žganja. Spremenila se je tako definicija malega proizvajalca žganja kot tudi ureditev pobiranja trošarine. Pred uveljavitvijo nove ureditve je bilo žganje obdavčeno pavšalno, glede na lastništvo opreme (kotla). Po novem pa je obdavčitev vezana na dejansko proizvedeno količino žganja.

Pravila na področju davkov in trošarin se spreminjajo, prav tako pa se razlikujejo od primera do primera. Če ste torej v dvomih, je smiselno, da za nasvet vprašate davčnega strokovnjaka. Kakovostno davčno svetovanje je namreč nepogrešljivo, tako za podjetnike kot vse druge posameznike. Na Dati sicer pripravljamo tudi seminar Abeceda poslovanja, ki je v prvi vrsti namenjen podjetniškim začetnikom, vendar na njem razlagamo tudi davčna pravila, ki utegnejo koristiti prav vsem.

Prijava na izobraževanje

Vse količine žganja, ki jih bodo proizvedli mali proizvajalci žganja, bodo po novem obdavčene s trošarino, in sicer po znižani stopnji, ki znaša 50 odstotkov veljavne trošarine za etilni alkohol. Tako znižana trošarina je količinsko omejena na proizvodnjo največ 150 litrov 100 vol. % alkohola v davčnem obdobju, ki se začne 1. maja preteklega leta in konča 30. aprila tekočega leta.

proizvajalci žganja

Mali proizvajalci žganja morajo vložiti obračun trošarine do 31. maja 2017. Predložijo ga pristojnemu finančnem uradu na obrazcu Obračun trošarine za alkohol in alkoholne pijače razen piva »TRO-ALK2«. Obračun za plačilo trošarine vložijo le v primeru, ko je obveznost nastala. Če žganja sploh niso kuhali, jim torej obračuna ni treba oddati.

Proizvodnja žganih pijač je lahko tudi dejavnost vašega podjetja. Na Datini točki VEM je ustanovitev podjetja hitra, enostavna in brezplačna.

Kdo so mali proizvajalci žganja?

Mali proizvajalci žganja so vse osebe, ki letno proizvedejo žganje v količini do 150 litrov 100 vol. % alkohola. Po novem ni treba več prijaviti lastništva opreme za kuhanje žganja, proizvajalcem pa se prav tako ni treba prijaviti v evidenco trošarinskih zavezancev. Davčni organ bo ob prejemu obračuna malega proizvajalca žganja evidentiral v evidenco trošarinskih zavezancev po uradni dolžnosti.

Prijava na izobraževanje

Če mali proizvajalci žganja presežejo količinske omejitve proizvedenega žganja, morajo davčnemu organu prijaviti spremembo statusa. In sicer s prvim dnem naslednjega meseca po poteku meseca, v katerem so presegli predpisane količine.

V tem primeru proizvajalci žganja predložijo obračun trošarine za celotno proizvedeno količino žganja, in sicer v polnem znesku. Ta znaša 13,20 evra za 100 vol. % alkohola za en liter etilnega alkohola.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja