Go to Top

Prodaja sladoleda – poslovna ideja

Prodaja sladoleda v vašem gostinskem lokalu je lahko dobra ideja za razširitev dejavnosti.

Podjetnik, ki ustanovi podjetje – na VEM točki Data lahko to storite hitro in brezplačno – in si za dejavnost podjetja izbere gostinsko dejavnost, mora izpolnjevati minimalne pogoje za gostinski obrat. Te določa Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih in minimalnem obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti. Gre za predpise o minimalnih tehničnih pogojih in minimalnem obsegu storitev za prehrambene gostinske obrate, ki gostom nudijo tople in/ali hladne prigrizke, tople in hladne jedi, sladice in slaščice. Za pripravo le-teh morajo imeti kuhinjo ali ustrezen prostor za pripravo jedi. Prodaja sladoleda pa je lahko ena od vaših dejavnosti.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Se za proizvodnjo lastnega sladoleda odločate po registraciji podjetja, pa vas skrbi, da nimate registrirane prave dejavnosti? Brez skrbi! Doregistracija podjetniških dejavnosti je na VEM točki Data brezplačna in jo ob pomoči izkušenih referentov lahko opravite v nekaj minutah, seveda brezplačno. Poskrbite pa tudi za dobrega računovodjo.

prodaja sladoledaV Evropi sicer največ sladoleda pojedo Finci (kar 14 litrov letno), Švedi pa 12. A to ni nič v primerjavi z Novozelandci, ki ga vsako leto zaužijejo od 22 do 23 litrov, Američani in Avstralci pa 18 litrov. Slovenci smo v primerjavi z njimi precej klavrni porabniki: na leto pojemo (oziroma poližemo) le štiri litre sladoleda. Tako močno zaostajamo tudi za Italijani, Irci in Danci, ki ga v enem letu zmažejo devet litrov. Glede najljubših okusov smo staromodni, saj sta nam najbolj všeč čokolada in vanilija.

Naročite se na naše e-novice, branje se prileže ob vsakem okusu sladoleda!

Prodaja sladoleda je, predvsem v toplejših mesecih, precej razširjena. Nudijo ga tako v restavracijah kot barih, prodaja se tudi na ulici. Kakšni pa so pogoji za to? Se lahko vsak podjetnik, ki ima registrirano gostinsko dejavnost, loti proizvodnje in prodaje lastnega sladoleda?

Proizvodnja in prodaja sladoleda v okrepčevalnici (in drugih prehrambenih obratih, razen bara)

V gostinskem obratu lahko podjetnik izdeluje tudi lasten sladoled, ki ga nato prodaja gostom po kepicah oziroma porcijah (sladoledne kupe). Vendar pa mora registrirati še dejavnost 10.520 – Proizvodnja sladoleda in biti vpisan v obrtni register (če dejavnost opravlja samostojni podjetnik v gostinskem obratu penzion, restavracija, gostilna, okrepčevalnica, kavarna in slaščičarna).

Nosilec, ki proizvaja sladoled, mora obrat registrirati v evidenco, ki jo vodi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Postopek registracije obratov na področju živil rastlinskega in živalskega izvora podrobneje opredeljuje Pravilnik o registraciji in odobritvi obratov na področju živil.

Vlogo za registracijo obrata mora nosilec živilske dejavnosti oddati najpozneje 15 dni pred začetkom obratovanja. Vlogo se pisno vloži pri pristojnem območnem uradu uprave.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Prodaja sladoleda v barih

Bar lahko nudi “vnaprej pripravljene tople in hladne prigrizke in vnaprej pripravljen sladoled.” Vnaprej pripravljen sladoled je sladoled, ki ga je izdelal v ta namen registriran živilski obrat (npr. določen proizvajalec) in ima na embalaži tudi deklaracijo. Običajno je pakiran v večjo embalažo (banjico) ali po kosu (lučke, korneti).

Torej je v barih možna le strežba oziroma prodaja sladoleda, ki je pripravljen vnaprej. V barih proizvodnja sladoleda namreč ni dovoljena, saj ti nimajo ustreznih prostorov za pripravo jedi.

Prodaja sladoleda v začasnih gostinskih obratih

V poletnih mesecih je možna strežba sladoleda tudi v .začasnih gostinskih obratih. Gostinec, ki nudi sladoled v takšnih obratih, mora biti registriran za dejavnosti 56.104 – Začasni gostinski obrat (nudenje sladoleda mimoidočim po porcijah ali iz avtomatov) in izpolnjevati vse pogoje iz 21. člena zgoraj omenjenega pravilnika (oprema in ponudba premičnega obrata). Sladoled mora biti vnaprej izdelan s strani registriranega živilskega obrata.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja