Go to Top

Previdno pri gotovinskem poslovanju!

»Brisanje računov« je prepovedano od lanskega leta, kar določata Zakon o davčnem postopku in Pravilnik. To velja za vse, trenutno pa DURS poostreno preverja taksiste.

Previdno pri gotovinskem poslovanju!Računalniški program ali elektronska naprava, ki jo zavezanec za davek uporablja za izdajanje računov, mora zagotavljati hrambo podatkov o njih in kasnejših spremembah. Naprava ne sme omogočati brisanja, prilagajanja, popravljanja, razveljavljanja, nadomeščanja, dodajanja, skrivanja in vse spremembe podatkov. Vse spremembe morajo biti shranjene v napravi, kar naj bi zmanjšalo sivo ekonomijo.

Globe za kršenje Zakona so visoke. Kršitelji boste plačali od 3.000 do 10.000 evrov za posameznike in od 20.000 do 70.000 evrov za samostojne podjetnike in posameznike, ki opravljajo dejavnost . Pravne osebe lahko prejmete globo v višini od 50.000 do 150.000 evrov in od 70.000 do 250.000, če štejete za srednjo ali veliko gospodarsko družbo. Odgovorne osebe pa boste za kršitev plačale med 1.500 in 10.000 evri.

Od uvedbe prepovedi je bilo izrečenih kar 16 glob v višini 20.000 evrov med samostojnimi podjetniki, eden je bil primoran plačati kar 22.500 evrov globe. 11 pravnim osebam so izrekli globo v višini 50.000 evrov, eni pa celo 70.000. V postopkih izrekanja je še več zavezancev, a globe še niso bile izrečene.

Na DURS-u ugotavljajo, da se stopnja prostovoljnega izpolnjevanja davčnih obveznosti povečuje. Delež kršiteljev se je od uvedbe zakonske prepovedi močno zmanjšal. Na primer v cvetličarstvu in svečarstvu je tale padel iz 40% na le 6%. Davčni inšpektorji nadaljujejo z nadzorom gotovinskega poslovanja, saj lahko vsak posameznik vpliva na zmanjšanje sive ekonomije.

Pripravila Maja Bohar

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Komentarjev (3)

 • peter peter 8. maja 2014 - 9:09 Odgovori

  Ok, vprašanje. Kako je s paragonci? Žal pogrešam celovito informacijo. Prosim za pojasnilo.

  • Data d.o.o. 8. maja 2014 - 10:05 Odgovori

   V skladu s pojasnili DURS, ki jih dobite na njihovi spletni strani Pravilnik ne vpliva na ureditev poslovanja podjetij, ki za izdajanje računov pri gotovinskem poslovanju oziroma za hrambo teh računov ne uporabljajo računalniških programov ali elektronskih naprav. Zavezanci, ki pri svojem poslovanju uporabljajo paragonski blok (papirnati), bodo lahko tudi v bodoče opravljali navedeni način poslovanja.

   Lepo pozdravljeni,
   Data d.o.o.

 • jožica p 8. maja 2014 - 12:49 Odgovori

  Pozdravljeni,
  pogrešamo informacijo, postopek pri uporabi “paragonskih blokov”. Nezavezanci za davek to še vedno uporabljamo in delamo vsak po svoje.
  Izpišeš paragonski blok, seveda v kopiji, enega za stranko, drugega obdržiš,
  potem pa štev.parag. vpišeš v dnevnik, konec meseca sešteješ po dnevniku vse paragonce in napišeš blagajniški prejemek, ki je dokument za knjiženje. Lahko pa tudi nakazuješ vmes med mesecem. Ali je to prav ali ne? Kako pa delate ostali? Menim, da je ta postopek sledliv in da je ok.
  Lp

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja