Go to Top

Prejemki dohodka iz delovnega razmerja

Prejemki dohodka iz delovnega razmerja

Prejemki dohodka iz delovnega razmerja – davčni zavezanci, prejemniki dohodka iz delovnega razmerja ali pokojnine iz tujine, ne pozabite vložiti napoved za odmero akontacije dohodnine, opozarjajo na Finančnem uradu RS (Furs).

prednosti_slabosti_samozaposlitve hobi Abeceda poslovanja

Prejemki dohodka iz delovnega razmerja, davčni zavezanec jih mora prijaviti

Davčni zavezanec – rezident mora za redni mesečni dohodek, prejet iz delovnega razmerja ali pokojnino, prejeto v tujini, vložiti Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja in pokojnine za rezidente. To mora storiti v 15. dneh od dneva, ko je v davčnem letu prvič prejel dohodke iz delovnega razmerja ali pokojnino, pišejo v sporočilu za javnost.

Prijava na izobraževanje Abeceda poslovanja

vložiti napovedTaka napoved velja za celo davčno leto, razen:

  • kadar se dohodki zavezanca povečajo za več kot 10 % ali
  • ko se za več kot 10 % spremenijo drugi pogoji, ki vplivajo na višino akontacije.

V tem primeru mora ponovno mora vložiti napoved v 15 dneh od spremenjene višine.

Rezidenti Slovenije so zavezani za plačilo dohodnine po t. i. »načelu obdavčitve po svetovnem dohodku«. To pomeni, da so obdavčeni z dohodnino za vse dohodke, ki so jih dosegli v in izven Slovenije. Kdo je davčni rezident in kdo ne ter kdaj ima dohodek vir v Sloveniji, si lahko preberete v Kdo je davčni rezident in kdo ne? Se plača dohodnina, če je vir dohodka tujina?

Prijava na brezplačno izobraževanje Prednosti in slabosti samozaposlitve

Do 15. dne v mesecu tudi za regres, božičnico …

Do 15. dne v mesecu za pretekli mesec morajo biti napovedani prejemki dohodka iz delovnega razmerja  ali pokojnine tudi, ko gre za neredne dohodke. To so so npr. regres, božičnica, trinajsta plača in podobno.

“V izogib visokim doplačilom dohodnine pri poračunu dohodnine na letni ravni, pozivamo zavezance, da upoštevajo obveznost medletnega vlaganja napovedi za odmero akontacije dohodnine,” še pišejo na Fursu.

Prijava na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s hobijem in idejo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja