Go to Top

Preizkus brezposelnih na konkretnem delovnem mestu

Zavod za zaposlovanje je objavil javno povabilo Delovni preizkus 2016, ki delodajalcem omogoča preizkus brezposelnih na konkretnem delovnem mestu, preden se odločijo ali jih bodo zaposlili ali ne.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter kako so različne oblike dela pri nas obdavčene? Kaj se vam v določeni situaciji, ko iščete dodatno pomoč v podjetju, najbolj izplača?

Več informacij

»Za izveden delovni preizkus delodajalcem povrnemo upravičene stroške,« izpostavljajo na Zavodu RS za zaposlovanje. Delodajalcem bo zavod povrnil do 206 evrov na udeleženca, delodajalci iz javnega sektorja pa so upravičeni le do povračila stroška za zdravniški pregled kandidatov. Brezposelni, ki bodo vključeni v program, pa bodo prejeli še dodatek za prevoz in dodatek za aktivnost, ki se jim bosta izplačala glede na dejansko vključenost v program.

Za izvedbo programa bo v letošnjem letu iz proračuna namenjen en milijon evrov, v delovni preizkus pa se bo lahko vključilo 1.115 brezposelnih, ki so stari najmanj 30 let in so vsaj 6 mesecev prijavljeni med brezposelnimi.

Kako se vključiti v preizkus brezposelnih?

Na javni razpis se lahko prijavijo delodajalci, ki želijo izvesti preizkus brezposelnih na konkretnem delovnem mestu, še preden sklenejo z njimi pogodbo o zaposlitvi. Na povabilo se je mogoče prijaviti do porabe sredstev oziroma najkasneje do 9. 9. 2016 do 12. ure.

Program, v katerem bodo delodajalci izvedli preizkus brezposelnih na konkretnem delovnem mestu, lahko traja najmanj 100 ur do največ enega meseca, udeležencu pa mora delodajalec zagotoviti mentorstvo (najmanj 20 ur) in praviloma polni delovni čas, ob delovnikih od ponedeljka do petka. En mentor lahko hkrati spremlja največ  5 vključenih udeležencev.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Če ste šele vstopili v podjetništvo in z njim pred tem niste imeli izkušenj, vam lahko z osnovami pomagamo na naši abecedi poslovanja.

Več informacij

Delodajalci lahko preizkusijo več brezposelnih v sklopu več različnih ponudb, vendar lahko novo ponudbo za preizkus na pristojni zavod oddajo šele, ko je predhodni preizkus zaključen. Vsak preizkus se lahko začne šele, ko Zavod in delodajalec skleneta pogodbo in je brezposelni napoten na zdravniški pregled.

Kdo se lahko vključi?

»Cilj javnega povabila je ustvariti in izboljšati zaposlitvene možnosti vključenim brezposelnim iz ciljne skupine in zaposliti vsaj polovico udeležencev pri delodajalcih, ki so izvedli delovni preizkus,« je še zapisano v povabilu delodajalcem.

preizkus brezposelnih

Pri vključitvi v preizkus bodo imeli prednost brezposelni, ki v zadnjih dveh letih še niso bili vključeni v noben program, ki imajo večje možnosti za uspešen zaključek programa in za nadaljevanje zaposlitve, osebam s socialnimi in zdravstvenimi ovirami in osebam, ki so dlje časa prijavljene na Zavod med brezposelne.

Določene pogoje pa morajo izpolnjevati tudi delodajalci – med drugim so morali v zadnjih šestih mesecih redno izplačevati plače in prispevke najmanj eni osebi, poslujejo v Sloveniji ter nimajo neporavnanih obveznosti do zavoda ali neporavnanih davkov.

Kategorije Kadri

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja