Go to Top

Prehod iz zaposlenega v podjetnika

Trenutna služba vam ni všeč. Ste mnenja, da posedujete dovolj znanja iz stroke, želite si iti »na svoje« in nekam poslati nadrejene, skratka biti sam svoj šef. Četudi ste briljirali na dosedanjem delovnem mestu, je prehod iz »navadnega« zaposlenega na podjetnika precej večji, kot si mislimo.

Odgovornost

Kar naenkrat ste – kot ste si želeli tudi na začetku – prepuščeni sami sebi in svojim sposobnostim. Ne gre dvomiti, da imate pri svojih poslovnih odločitvah precej večjo svobodo kot prej, kar pa velja tudi za odgovornost.

Naenkrat ste odgovorni za vse, od čistoče delovnih prostorov do poslovnih odločitev, od uspehov do neuspehov. Fraze kot sta »bom že« in »ups« bo tako potrebno jemati s kančkom več resnosti.

podjetnik

Učenje, učenje in še enkrat učenje

Čeprav ste še tako samozavestni, da vam bo šlo na začetku vaše podjetniške poti kot po maslu, to uspe le redkim. Bodite odprti za vse ljudi, možnosti in ideje (kar pa seveda ne pomeni, da morate uporabiti vse), kajti tudi najboljši med najboljšimi vedno znova priznavajo, da se iz napak učimo.

Strah in stres sta vaša nova prijatelja

Vaše podjetje postane vaše življenje in nikakor ne gre več za običajni delavnik od 8 do 16h. Iskanje novih priložnosti in idej ima vsekakor svojo ceno. Več bo stresnih dni in neprespanih noči (t.i. all-nighterjev), nekaterih (ali bolje rečeno, veliko) odločitev in pričakovanj vas bo upravičeno strah.

Spoprijateljiti se bo potrebno tudi s številkami

Vaše delovanje – in velik del življenja – bodo narekovale številke in odstotki, ki bodo indikatorji rasti, dobička, prihodkov, stroškov, itd.

Svoj posel boste preprosto morali imeti radi

Posel oziroma panogo, v katero ste se »vrgli«, boste morali imeti radi. Če se lahko na običajnem delovnem mestu izgovarjate na dobro plačo in dolgočasno delo, je tu dobro začeti vsaj z obratnim, če niste eden izmed srečnežev.

Da pa vaš prehod iz zaposlenega v podjetnika ne bo pretežak, se udeležite seminarja Abeceda poslovanja, ki vam bo zelo olajšal najtežji del poti – začetek.

Pripravil: Gašper Meden

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja