Go to Top

Predplačilo za nakup blaga in storitev

Predplačilo ali predujem je vnaprejšnje plačilo za obveznost, ki še ni zapadla. Podjetja lahko od svojih kupcev zahtevajo tudi predplačila za svoje blago ali storitve, vendar morajo pri tem 
predplačiloPo Obligacijskem zakoniku je predvidena sočasna izpolnitev obveznosti pogodbe. Vendar se lahko podjetje in kupec vedno dogovorita drugače.

Podjetje in kupec se zato lahko dogovorita za predplačilo, vendar mora podjetje v tem primeru spoštovati Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot).

Kdaj mora podjetje plačati obresti za predplačilo?

Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot) v takem primeru določa, da je podjetje dolžno potrošniku ob dobavi blaga ali izvedbi storitve obračunati in plačati obresti po obrestni meri, po kakršni se obrestujejo hranilne vloge, vezane nad tri mesece. To pomeni, da imajo kupci pravico zahtevati takšno izplačilo obresti od danega predplačila.

Katero obrestno mero je potrebno uporabiti, zakon ne določa. Obrestne mere se tudi razlikujejo od banke do banke, odvisne do tudi od višine vezanih sredstev. Podjetje lahko upošteva obrestno mero banke, pri kateri ima odprt transakcijski račun, lahko pa sprejme sklep o tem, katera obrestna mera se bo uporabljala za obračun obresti na prejeta predplačila. Slednje lahko stori v primeru, če ima podjetje več transakcijskih računov.

Kdaj pa to ni potrebno?

Podjetju pa ni potrebno plačati obresti od danega predplačila, če je le-to dano v manj kot v 3 dneh pred dobavo blaga ali dnem, ko se bo opravila storitev.

Te določbe se sicer ne uporabljajo, če je nakup blaga ali storitev povezana z aro.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja