Go to Top

Predlog zakona o študentskem delu

Ministrstvo za delo, družino in socialno zadeve in enake možnosti je predstavilo Predlog Zakona o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov. Sedaj je predlog zakona o študentskem delu v javni razpravi. Predlog zakona o študentskem deluPredlog zakona o študentskem delu se bo osredotočal na zagotovitev pravne, socialne in ekonomske varnosti študentov in dijakov ter preprečeval nelojalno konkurenco rednemu zaposlovanju mladih.

Kot smo že pisali, študentsko delo v osnovi ostaja enako. Potekalo bo preko študentskih servisov na podlagi napotnice. Delo bodo lahko opravljale tudi osebe starejše od 15 let, če imajo status učenca.

Omejitev dela

Za delodajalce je najbolj relevantna določba 4. člena predloga zakona, ki omejuje število ur, ki jih lahko opravljajo študenti in dijaki in sicer glede na število povprečno zaposlenih delavcev pri delodajalcev v preteklem koledarskem letu ter glede na število ur, ki bi jih delavci s polnim delovnim časom opravili pri delodajalcu na letni ravni.

povprečno št. zaposlenih št. ur začasnega in občasnega dela
6 do 9 75 odstotkov
10 do 19 65 odstotkov
20 do 49 55 odstotkov
50 do 99 45 odstotkov
100 do 499 35 odstotkov
več kot 500 25 odstotkov

Minimalna urna postavka

Določili so tudi minimalno urno postavko. Ta ne sme biti nižja od 4,5 EUR. Višina najnižje bruto urne postavke se bo usklajevala z gibanjem povprečne plače zaposlenih v RS v preteklem koledarskem letu (5. člen predloga zakona).

Prispevki

Dijaki in študenti bodo sedaj vključeni v socialno zavarovanje, torej v pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Zavezanec za plačevanje prispevkov je posrednik.

Skupaj bodo prispevki znašali 15,5 odstotka, prispevki in ostali stroški delodajalca pa 20,65 odstotka.

Visoke globe

Inšpektorat za delo bo nadzoroval izvajanje zakona, za plačevanje in obračunavanje prispevkov pa bo pristojen Durs. So pa določene visoke globe od 7.000 do 30.000 EUR za kršitve študentskega servisa ter kršitve delodajalca. Globo bo lahko plačal tudi dijak ali študent, od 100 do 2500 EUR, če bo opravljal delo na podlagi nepotrjene ali tuje napotnice ter tudi dijak ali študent, ki je dal drugi osebi svojo napotnico.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb[hr]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja