Go to Top

Pravna vprašanja, na katera si moramo odgovoriti pred začetkom poslovanja

Področje, katerega ne smemo spregledati ob začetku podjetniške poti, je pravo. Marsikdo, ki se podaja na podjetniško pot, zaradi pomanjkanja znanja na tem področju, ne opredeli vprašanj in odgovorov, ki se dotikajo prava.

Ustanovitev podjetja vsekakor potiska naprej adrenalin. Vendar se ni dobro prenagliti, potrebno je odgovoriti na skupek osnovnih vprašanj dovolj zgodaj, tudi na pravna vprašanja. S tem se izognemo marsikateri oviri in smo pripravljeni na hitri odziv, preden se težave pojavijo. Pridobiti moramo poslovna dovoljenja, pregledati in pripraviti pogodbe, ki se dotikajo blaga in storitev, zaposlitvene pogodbe ter pogodbe za partnerje.

Če je to le mogoče, vzpostavite odnos z pravnikom, ki ga bo možno doseči, v primeru pravnih vprašanj. Včasih pride do primera, ko je potrebno ugotoviti, ali je pravni problem vreden finančnega in časovnega vložka. Pravnik, s katerim boste gradili odnos, vam takšnih vprašanj ne bo posebej zaračunal, seveda bo pa od vas pričakoval lojalnost.

Preučite opcije za odprtje poslovnega bančnega računa. Dovolj zgodaj si oglejte ponudbo in zavarovanje bank, pri katerih imate namen skleniti poslovni račun. Ko boste enkrat začeli poslovati, ne bo časa za raziskovanje in menjavo banke. Izbirajte preudarno.

Zapišite vse!
Zelo pomembno je, da si vsa dognanja in pogajanja sproti zapisujete, na koncu uredite in spravite v urejeno pisno formo, katero podpišejo vse stranke. Sporazumi naj bodo natančno opredeljeni. Če sklepate posel z partnerji ali soustanovitelji morate biti dodatno pozorni na opredelitev nalog, deleža in odgovornosti do podjetja. Zaupanje je v redu, vendar je v primeru poslovnega sodelovanja potrebno natančno določiti pravila igre, saj se s tem izognemo marsikaterem nesporazumu in zmedi, ki lahko nastane.

Dobro začrtana osnova, na podlagi katere bomo gradili posel, vam bo olajšala marsikatero situacijo. V primeru nesoglasij pa je potrebno ostati mirne krvi, ne vpletati čustev in na čimbolj preudaren način rešiti situacijo.

Avtorica: Urška Petrič, Data d.o.o.

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja