Go to Top

Pravilnik o spremembah in dopolnitvi Pravilnika o dostavi podatkov za odmero dohodnine – v veljavi od 28.9.2024

Pravilnik o spremembah in dopolnitvi Pravilnika o dostavi podatkov za odmero dohodnine  je bil sprejet z namenom izboljšanja preglednosti, učinkovitosti in natančnosti davčnih postopkov in stopi v veljavo z 28. septembrom 2024. Ta pravilnik prinaša pomembne prilagoditve pri načinu dostavljanja podatkov, potrebnih za odmero dohodnine. Morda potrebujete pomoč na področju davkov? Za posvet se obrnite na naše izkušene davčne strokovnjake. Za termin svetovanja nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Ustanovitev podjetja

Pravilnik o spremembah in dopolnitvi Pravilnika o dostavi podatkov za odmero dohodnine – v veljavi od 28.9.2024 – ključne spremembe

Ključne spremembe pravilnika vključujejo digitalizacijo in avtomatizacijo postopkov dostavljanja podatkov. Zavezanci bodo morali od sedaj naprej vse podatke za odmero dohodnine oddajati izključno preko sistema eDavki. Ta sprememba je v skladu z dolgoročno strategijo digitalizacije javnih storitev v Sloveniji in povečuje učinkovitost in zmanjšuje možnost napak pri poročanju.

Izračun plače

davčno svetovanjeVse o normiranem s.p.

Pravilnik o spremembah in dopolnitvi Pravilnika o dostavi podatkov za odmero dohodnine – razširjen obseg poročanja

Novosti se nanašajo tudi na razširjen obseg podatkov, ki jih morajo zavezanci posredovati. Poleg dohodkov iz redne zaposlitve in samostojnega podjetništva, bodo morale fizične in pravne osebe poročati tudi o dohodkih povezanih z novimi oblikami dela kot so dohodki iz platform za delitev storitev in dela na daljavo.

Računovodski servis

Pravilnik o spremembah in dopolnitvi Pravilnika o dostavi podatkov za odmero dohodnine – razširjen obseg poročanja – roki za oddajo in poostren nadzor

Roki za oddajo podatkov ostajajo ključni element pravilnika, vendar so bili nekoliko prilagojeni, da bi omogočili pravočasno in bolj učinkovito obdelavo informacij s strani FURS-a. Poleg tega se pravilnik osredotoča na poostritev nadzora in sankcij za neupoštevanje novih zahtev, zlasti v primerih zamud ali napačno predloženih podatkov.

Ta pravilnik je del prizadevanj za modernizacijo slovenskega davčnega sistema, ki se odziva na nove izzive digitalne ekonomije in naraščajoče potrebe po transparentnosti in učinkovitosti pri obdelavi davčnih obveznosti. Spremenjena Priloga pravilnika se prvič uporabi za dostavo podatkov za davčno leto 2024.

Morda razmišljate o podjetniški poti – odprtju sp ali doo? Ali o odprtju dopolnilne dejavnosti? Oglasite se pri nas na DATA točki. Za termin registracije nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja