Go to Top

Pravilnik o ročnem premeščanju bremen stopi v veljavo 1. avgusta 2024 – kaj prinaša?

Pravilnik o ročnem premeščanju bremen je bil sprejet avgusta 2023 in stopi v veljavo s 1. avgustom 2024. Po skoraj dvajsetih letih se vzpostavljajo omejitve pri ročnem premeščanju bremen za delavke in delavce opozarjajo na ministrstvu. Upoštevati ga bodo morali vsi delodajalci v vseh panogah. Vkolikor potrebujete pravni nasvet se lahko obrnete na naše pravne strokovnjake. Za termin svetovanja nas lahko pokličete na 01/600 15 30 ali nam pišete na [email protected].

Ustanovitev podjetja

Pravilnik o ročnem premeščanju bremen – vpliv za zdravje delavcev

Ročno premeščanje bremen predvsem v dejavnosti kot je trgovina, ima lahko posledice na zdravju delavcev. Pri čemer prevladujejo predvsem kostno-mišična obolenja, ki izhajajo neposredno iz povečevanja obremenitev pri delovnem procesu.

Izračun plače

Pravilnik o ročnem premeščanju bremen – katere poškodbe se uvršča v to kategorijo?

Kaj se šteje v kategorijo kostno-mišičnih obolenj? To so bolezni ali poškodbe mišic, sklepov, kit, vezi, živcev ali žil, ki nastanejo v povezavi z ročnim premeščanjem bremen.  Zato mora delodajalec delovna mesta prilagajati tehničnemu in tehnološkemu napredku. V skladu s tem je potrebno ročno premeščanje bremen nadomeščati z delovno opremo, pripomočki in mehanskimi pomagali.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Potrebujete pravni nasvet?Kilometrina 2024

Pravilnik o ročnem premeščanju bremen – izjava o varnosti z oceno tveganja

Ena od najpomembnejših določil tega pravilnik, je izdelava izjave o varnosti z oceno tveganja ter izvedba sprejetih ukrepov. Če se ni mogoče izogniti ročnemu premeščanju bremen, mora delodajalec organizirati delo tako, da je to ravnanje čim bolj varno in zdravo. Zato mora delodajalec vnaprej oceniti varnostne in zdravstvene razmere pri delu, proučiti dejavnike tveganja ter poskrbeti, da se s sprejetjem ukrepov izogne tveganju za obolenja delavcev ali pa tveganje zmanjša.

Računovodski servis

Pravilnik o ročnem premeščanju bremen – katere dejavnike bodo ocenjavali?

Sprejeti Pravilnik vključuje tri metode ključnih kazalnikov za ocenjevanje in načrtovanje telesnih delovnih obremenitev na delovnem mestu:

  • ročno dvigovanje, držanje in prenašanje bremen.
  • ročno vleko in potiskanjem bremen.
  • ročnimi delovnimi procesi v povezavi s ponavljajočimi se gibi.

V skladu s sprejetim pravilnikom pa so bile izdelane tudi Praktične smernice za ocenjevanje tveganj telesnih obremenitev po Metodah ključnih kazalnikov (MKK), ki vključujejo še:

  • uporabo celotne telesne moči.
  • premikanjem (gibanjem) celega telesa.
  • prisilnimi držami telesa.

Za lažjo in učinkovito uporabo novega pravilnika bodo s strani ministrstva in inšpektorata za delo RS organizirana tudi usposabljanja delodajalcev in strokovnih delavcev za varnost in zdravje pri delu.

Če razmišljate, da bi odprli podjetje in še nimate vseh odgovorov na vprašanja pred registracijo, se lahko obrnete tudi na naše podjetniške svetovalce. Za ponudbo za individualni posvet nam lahko pišete na [email protected]i ali nas pokličete na 01/600-1530.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja