Go to Top

Pozitivna gospodarska rast tudi v 2023, IMF preklical recesijo!

Pozitivna gospodarska rast za večino držav in preklicana svetovna recesija za leto 2023, je sporočilo Mednarodnega denarnega sklada oz. IMF. A eni izmed držav napoveduje krčenje gospodarstva. Za katero državo gre?

Ustanovitev podjetja – hitro in enostavno na DATA točki!

Kje so razlogi za optimizem?

Optimizem v letu 2023 za takšno napoved gre iskati v padanju cen energentov, ponovnem odpiranju Kitajske in prožnem povpraševanju razvitega sveta. Oktobrska napoved IMF je bila bolj črnogleda, v januarju pa IMF napoveduje 2,9-odstotno svetovno rast. To je sicer za 0,5 % nižja svetovna rast, kot je bila v letu prej. Za leto 2024 pa naj bi ponovno pričakovali višjo globalno gospodarsko rast. Napoved je 3,1 %. Ekonomisti naj bi tako pomirili strahove pred recesijo. Banke naj bi v 2023 še naprej nadzirale rast cen. Stopnjevanje vojne v Ukrajini pa bi lahko zamajalo te optimistične napovedi.

Informativni izračun plače

podjetniško svetovanje

 Normirani s.p. 2023 – kakšen vpliv imajo dohodninske spremembe?

Globalno gledana pozitivna gospodarska rast, z izjemo Velike Britanije!

Pozitivna gospodarska rast pa naj ne bi zajela vseh držav. Velika Britanija je ena izmed sedmih, za katero napovedujejo dodatno krčenje gospodarstva v 2023. Veliki Britaniji so celo znižali napoved za letos iz 0,3 % krčenja v oktobru, na 0,6 %. To je hud udarec za tamkajšnjo vlado, ki se še vedno bori s posledicami »brexita« in višjih cen energentov, od katerih je tako odvisna. V letu 2023 bi naj bila pozitivna gospodarska rast tudi v Združenih državah Amerike ter celo v Rusiji.

 Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Pozitivna gospodarska rast za države evra

Po poročanju IMF je pozitivna gospodarska rast, navkljub nižji od 2022, napovedana za Nemčijo, Francijo in Italijo. Razlog za nadaljnjo rast evro območja naj bi tičal v milejši zimi od pričakovane, višji odpornosti na energetsko krizo in radodarni fiskalni pomoči držav članic.

Minimalna plača 2023, koliko znaša po novem?

»Najbolj« pozitivna gospodarska rast napovedana za Indijo!

Indija in Kitajska naj bi v 2023 skupaj predstavljali več kot polovico globalne pozitivne gospodarske rasti. Za primerjavo –  ZDA in območje evra naj bi predstavljale le desetino te globalne rasti.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja