Go to Top

Povračilo stroškov za prevoz na delo

Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela za zasebni sektor

Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se obravnavata drugače glede na to, ali delate v javnem ali v zasebnem sektorju.

Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja

določa, da se povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo. In sicer do višine stroškov javnega prevoza. Mora biti mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča. To velje za zasebni sektor.

Potrebujete računovodsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Po uredbi za zasebni sektor velja, da je mesto opravlja dela mesto, kjer se delo opravlja oziroma se začne opravljati. Običajno prebivališče pa je prebivališče delojemalca, ki je najbližje mestu opravlja dela. Za drugo prebivališče delojemalca se upošteva običajno prebivališče le, če se delavec od tam vsaj štirikrat tedensko vozi na mesto opravljanja dela.

O tem, kako so opredeljena povračila stroškov za prevoz na delo in z dela za zasebni sektor, smo že pisali. V prispevku Kilometrina 2016: pomočnik pri povračilu stroškov si lahko preberete več o kilometrini za letošnje leto in pravilno izpolnjenih obračunih.

povračilo stroškov za prevoz na deloPovračilo stroškov za prevoz na delo in z dela za javni sektor

Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) pa je za javni sektor povsem spremenil povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela. Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela pripada zaposlenemu glede na razdaljo od kraja bivališča do delovnega mesta. Mora pa ta razdalja znašati več kot dva kilometra.

Po ZUJF velja, da je kraj iz katerega se zaposleni vozi na delo in z dela, kraj bivališča oziroma kraj, iz katerega se zaposleni dejavnosti vozi na delo in z dela.

Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela splošno ureja Zakon o delovnih razmerjih. Med drugim določa, da lahko delavec dobi povrnjene višje stroške za prevoz na delo ali z dela. Npr. zaradi selitve med trajanjem pogodbe o delovnem razmerju, le če je tako določeno v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti.

Povračilo stroškov prevoza ne sme znašati več kot minimalna plača

DATA info

Željni novega znanja? Preverite brezplačne delavnice in plačljive seminarje!

Zaposlenemu v javnem sektorju pripada povračilo stroškov prevoza na delo in z dela v višini stroškov prevoza z javnimi prevoznimi sredstvu. Če zaposleni nima možnosti prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi, se mu priznava kilometrina. Ta znaša v višini 8 odstotkov cene neosvinčenega motornega bencina – 95 oktanov. Za januar 2016 je kilometer znašal 0,0938 evra.

Ob tem pa velja, da mesečna višina povračila stroškov prevoza ne more znašati več kot znaša minimalna plača.  Izjema je le, če je bil zaposleni premeščen, prevzet na podlagi zakona ali je po odločitvi oziroma volji delodajalca sklenil pogodbo o zaposlitvi v drugem kraju.

Če ima delavec zagotovljen brezplačni prevoz, mu povračila stroškov ne pripadajo

izobraževanje

Do enostavnega poslovnega načrta že v 4 urah

Imate dobičkonosno idejo, a ne veste, kako ukrepati? Pridružite se nam na delavnici, kjer vam bomo v pičlih štirih urah pomagali sestaviti učinkovit, a enostaven, poslovni načrt, ki bo za dobrobit podjetje deloval tudi na dolgi rok.

Več informacij

V primeru, da je za delojemalca organiziran ali zagotovljen brezplačni prevoz na delo in z dela, skladno z ZUJF velja, da zaposlenemu povračilo stroškov prevoza na delo in z dela ne pripada.

Kot zapoveduje ZUJF, se povračila stroškov prevoza na delo in z dela podrobneje uredi s kolektivnimi pogodbami dejavnosti ali poklicev. Za javne uslužbence, za katere povračila stroškov prevoza na delo in z dela ne ureja kolektivna pogodba, in funkcionarje, pa z uredbo.

Komentarjev (2)

  • Andrej 18. Januarja 2018 - 8:17 Odgovori

    Pozdravljeni
    Zanima me, delam v javnem sektorju in recimo da se na izobraževanje vozimo štirje iz različnih koncev(cel teden smo na določeni lokaciji izven delovnega mesta). Eden izmed nas ima potni nalog izpolnjen tako, da ima plačano Km mi ostali pa NE, kar je logično, ker gre za uporabo lastnega avtomobila in ne službenega. Mi smo sopotniki v vozilu. Zanima me, ali nam ostalim pripada 1 prihod na delo na teden?

    • Dominika Ahačič 11. Aprila 2018 - 15:40 Odgovori

      Pozdravljeni, prosimo, pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za svetovanje. Udeležite pa se lahko tudi našega izobraževanja o potnih nalogih. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja