Go to Top

Pet kazalnikov dobre poslovne ideje

Dobre poslovne ideje so preproste in učinkovite. A bodoči podjetniki pogosto niso prepričani, ali bo prav njihova poslovna ideja uspešna.

Čeprav za podjetnštvo velja, da šteje tudi pogum, pa vendarle velja dobro premisliti o vrednosti vaše poslovne ideje. Pozorni morate biti, da je poslovna ideja dobro oblikovana. Določite svoj potencialni trg in ga dobro raziščite. Pripravite poslovni načrt – ni potrebno, da je zelo kompleksen. Enostavna tabela pričakovanih stroškov za zagon in prihodkov v prvem obdobju bo dovolj, da presodite, ali bo ideja uspešna. Poslovne dejavnosti se torej lotite premišljeno.

Prvi korak je viharjenje možganov o vaši ideji, ki ga začnite na brezplačnem seminarju o tem, kako zaslužiti denar s svojo idejo.

Pet kazalnikov dobre poslovne ideje

poslovne-ideje

Začetna faza, ko bodoči podjetniki ocenjujejo poslovne ideje, je pogosto ključna. Takrat se pravzaprav odločijo, ali se bodo sploh podali na podjetniško pot in ustanovili podjetje. Zato je nadvse pomembna dobra presoja poslovne ideje. Kako torej prepoznati dobro poslovno idejo? Časopis Finance predlaga uporabo petih kriterijev dobre poslovne ideje. Uporabljajo jih tudi v okviru natečaja Najpodjetniška ideja.

1. Podjetniška kultura

Ali vaša ideja ustvarja pozitivno in uspešno ozračje? Jo je zaradi njenih pozitivnih značilnosti vredno predstaviti javnosti?

2. Inovativnost

Ali so izdelki oziroma storitve (ali poslovni modeli), ki jih vključuje vaša poslovna ideja,  nekaj novega in izvirnega? Temeljijo na vašem lastnem znanju in razvoju? So izvirni v domačem oziroma svetovnem merilu?

3. Podjetnik in podjetniška skupina

Ste sposobni prepričljivo in realno predstaviti idejo, strategijo, uvedbo in poslovne cilje? Imate dovolj znanja? Veste, kako načrtovati pomembne poslovne funkcije podjetja (financiranje, trženje, kadre …)? Veste, koliko denarja boste morali nameniti za plače zaposlenih? Izračunajte s pomočjo našega kalkulatorja.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

4. Tržna privlačnost podjetniške ideje

Ali je podjetniška ideja jasna glede tega, kako konkretno bo vstopila na trg in zadovoljevala potrebe kupcev? Ali imajo načrtovani izdelki oziroma storitve prepričljivo vrednost za uporabnika in morebitni trg v panogi?

5. Pomen ideje za širše družbeno okolje

Ali ideja lokalnemu in širšemu okolju prinaša prednosti: večjo rast, zaposlovanje, novo kakovost življenja in podobno? Je skladna s sodobnimi načeli varstva okolja in trajnostnega razvoja?

Vir: Finance

Če ste na večino vprašanj odgovorili pritrdilno, je vaša ideja zrela za uresničitev in zelo verjetno gre za dobro poslovno idejo, s katero lahko uspete. Vas zanima, katere poslovne dejavnosti najpogosteje registrirajo podjetniki na naši VEM točki? V tem prispevku pa smo opisali nekaj primerov, kje najti dobro podjetniško idejo.

 Vas mika samozaposlitev, a potrebujete nekoliko pomoči pri oblikovanju svoje poslovne ideje?

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Kako in kje ustanoviti podjetje?

Preden vaša poslovna ideja zaživi, se morate odločiti, kakšno obliko podjetja boste registrirali. Postopek ustanovitve podjetja lahko hitro, enostavno in brezplačno opravite na naši VEM točkiNaši izkušeni referenti vas bodo vodili skozi aplikacijo e-VEM in sproti poskrbeli, da bodo vse stvari ustrezno izpolnjene in morebitna vprašanja razjasnjena. Pomagali vam bodo tudi pri odločitvi, ali ustanoviti s. p. ali d.o.o.

Za hitro, brezplačno in enostavno registracijo podjetja pri nas si torej rezervirajte termin na naslovu data@data.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 6001 530. Na prvih, pogosto negotovih podjetniških korakih pa si zagotovite podporo strokovnega računovodje, ki zna poleg knjiženja podjetnikom tudi svetovati.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja