Go to Top

Posebnih pravilnikov glede uporabe piškotkov NE potrebujete!

V pričakovanju novih pravil glede uporabe piškotkov, se pojavlja veliko različnih informacij. Ena od teh je, da potrebujete posebni pravilnik, katerega lahko dobite proti plačilu. Pravilnika ne potrebujete, potrebujete le opozorilo in obširnejšo razlago v izjavi o varovanju zasebnosti.

pravilnikov

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Ur. l. RS, št. 109/2012), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov.

Informacijski pooblaščenec je izdal obširne smernice, v katerih je natančno opredeljeno, kaj morajo upravljavci spletnih strani urediti do 15. 6. 2013. Upravljavci spletnih strani smejo uporabljati piškotke le, če so bile uporabniku vnaprej ponujene vse potrebne informacije glede obdelave podatkov v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov, določene piškotke pa le, če se uporabnik predhodno s tem strinja.

V skladu z 19. členom Zakona o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 94/07) mora upravljavec posamezniku posredovati:

  • podatke o upravljavcu osebnih podatkov in njegovem morebitnem zastopniku (osebno ime, naziv oziroma firma in naslov oziroma sedež),
  • namen obdelave osebnih podatkov (katere piškotke uporablja in za kakšen namen bodo uporabljeni podatki, ki se s pomočjo piškotka obdelujejo).

Brezplačno svetovanje!

Pooblaščenec ob tem poudarja, da ni dovolj, da so informacije o rabi in namenu uporabe piškotkov skrite le v izjavi o varovanju zasebnosti ali v pogojih uporabe in da upravljavec domneva, da je uporabnik z njimi seznanjen zgolj zato, ker je obiskal določeno spletno stran. Obvestilo o piškotkih mora biti na vidnem mestu, npr. tam, kjer je uporabnik pozvan k podaji privolitve. Pomembno pa je, da spletna stran podrobnejše informacije o piškotkih navede tudi v izjavi o varovanju zasebnosti in da na to opozori uporabnike (npr. s povezavo, ki je dostopna z vsake podstrani). Pooblaščenec izrecno poudarja, da mora biti obvestilo pisano na način, da ga uporabnik razume, in da zapleten pravniški jezik za takšno obvestilo ni primeren.

Tako na spletni strani ne potrebujemo posebnih pravilnikov, le obvestilo in obširnejšo razlago v izjavi o varovanju zasebnosti.

O piškotkih smo pisali že v tem članku.

Avtorica: Darja Golob Koritnik, univ. dipl. pravnik, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja