Go to Top

Pomoč ob rojstvu otroka za vse starše!

Vlada načrtuje odpravo varčevalnih ukrepov na področju družinske politike. To med drugim pomeni, da bo pomoč ob rojstvu otroka spet postala univerzalna pravice in ne bo več vezana na materialni položaj družine. Načrtovane pa so tudi spremembe pri izrabi očetovskega dopusta.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Bi se samozaposliti, a ste v dvomih, kaj to pomeni za vaše prihodke? Vse informacije dobite na našem brezplačnem izobraževanju Prednosti in slabosti samozaposlitve.

Prijava na izobraževanje

Pomoč ob rojstvu otroka bo univerzalna pravica

Vlada je sprejela predlog novele Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Ta odpravlja cenzus pri upravičenosti do pomoči ob rojstvu otroka, ki je bil uveden kot začasni varčevalni ukrep.

Pomoč ob rojstvu otroka znaša 280 evrov, tako kot že doslej. Do nje pa bodo upravičeni vsi otroci, rojeni po 1. januarju 2018, ne glede na materialni položaj družine.

pomoč ob rojstvu otrokaOd leta 2019 pa ta pomoč ne bo več izplačana v obliki denarja, ampak v obliki dobroimetja. Tako bodo lahko starši ta znesek unovčili posod, kjer je možno dobiti kakršne koli dobrine za otroka.

Po besedah ministrice dr. Anje Kopač Mrak je lani ta dodatek prejelo 15.648 družin. Glede na pričakovano število rojstev pa ga bo z novelo prejelo 4700 družin več.

>>> Krajši delovni čas zaradi starševstva – komu pripada?

Nov način izrabe očetovskega dopusta

V predlagani noveli zakona se uvaja tudi nov način izrabe očetovskega dopusta. Trajanje očetovskega dopusta in višina nadomestila sicer ostajata nespremenjena.

Za očetovski dopust v trajanju 30 dni z nadomestilom se predvideva drugačna izraba. Očetje bodo lahko porabili vseh 30 dni očetovskega dopusta skupaj. Pri tem morajo najmanj 15 dni izrabiti kadarkoli od rojstva otroka do najkasneje en mesec po poteku starševskega dopusta v strnjenem nizu, preostanek pa do končanega prvega razreda osnovne šole. Lahko ga bodo npr. izrabili v celoti istočasno z materjo otroka takoj po rojstvu ali v celoti po poteku starševskega dopusta, lahko pa ga bodo delili na dva dela.

Kot pojasnjujejo na Ministrstvu za delo, se je v praksi namreč pokazalo, da si očetje želijo dopust v celotnem trajanju izrabiti v najzgodnejšem obdobju otroka, kar jim z dosedanjo ureditvijo ni bilo omogočeno v celoti.

>>> Dodatek za veliko družino 2017

Spremembe pri otroškem dodatku

Starši bodo po novem upravičeni do povečanega zneska otroškega dodatka za 20 odstotkov za otroke, stare do štirih let. Trenutno velja, da povečan znesek prejemajo do otrokovega vstopa v šolo.

>>> Otroški dodatek tudi v 7. in 8. dohodkovnem razredu

“Zaradi zasledovanja strateškega cilja Evropske unije o vključenosti otrok v vrtec od četrtega leta starosti do vstopa v šolo, ki je 95 odstotkov, je takšen ukrep smiseln, saj spodbuja starše k vključitvi otrok, starejših od štiri leta v vrtec,” so pojasnili na ministrstvu.

Do otroškega dodatka pa ne bo upravičen eden od staršev, če otrok iz neupravičenih razlogov ne bo obiskoval osnovne šole.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja