Go to Top

Poenostavitev postopkov vstopa v EU

Državljani EU lahko med državami schengenskega območja potujejo prosto brez mejnih kontrol. Tudi tujci, ki potujejo v EU, uživajo to svoboščino, vendar morajo prej opraviti kontrolo potnih listov na eni od vstopnih točk v schengensko območje.

Število tujcev, ki potujejo v EU, se povečuje, kar lahko povzroči daljše zastoje. Zato bo poenostavitev postopka omogočila lažjo obravnavo pri vstopu.Poenostavitev postopkov vstopa v EU

Evropska komisija zato predlaga enotni sistem elektronske registracije na mejah. To bo pospešilo kontrolni postopek pri prehodu meje in izboljšala se bo varnost za vse države članice EU.

Program za registrirane potnike

Pogosti obiskovalci v EU bi se lahko prijavili v novi program, ki omogoča vstop v schengensko območje ob poenostavljenih mejnih kontrolah. Prejeli bi strojno čitljive kartice, najprej pa opravili preverjanje in izpolnili ustrezne pogoje.

Po registraciji bi lahko kartico uporabljali na prehodih z avtomatiziranimi kontrolnimi vrati in jim ne bi bilo treba opraviti ročne kontrole potnih listov. Legitimnost kartic, potnih listin in prstnih odtisov bo elektronsko preverjena na vratih.

Sistem naj bi vsako leto uporabilo približno 5 milijonov potnikov, in sicer poslovni potniki, delavci z začasnimi pogodbami, raziskovalci, študenti in prebivalci, ki živijo v bližini meje EU. V našem gospodarskem interesu je, da jim omočimo enostavnejši vstop v EU. V letu 2011 so tuji potniki evropskemu gospodarstvu prispevali 271 milijard evrov.

Elektronsko beleženje vstopa in izstopa

Hkrati bi izboljšali postopke za vse potnike. Skupni elektronski sistem za registracijo bi kontrolnim organom omogočil, da hitro ugotovijo, kdaj je tuji potnik prekršil pravila.

S tem bi nadomestili sedanji sistem, ki temelji predvsem na ročnem preverjanju žigov in vizumov v potnih listinah, kar je zamudno in organom ne omogoča enostavnega odkrivanja oseb, ki v EU ostanejo dalj časa, kot je dovoljeno.

Kaj sledi?

Predloge bosta zdaj obravnavala Evropski parlament in Svet, predvidoma pa naj bi se začeli izvajati leta 2018.

Vir: Evropska komisija

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja