Go to Top

Podjetniške lekcije

Podjetniki – uspešni ali ne – so izpostavljeni številnim preizkušnjam, iz katerih dobijo takšne in drugačne lekcije. Četudi ste že podjetnik ali pa to še nameravate postati, je izredno priporočljivo, da vas na poti ne bo oviralo naslednjih nekaj napak.

Podjetniške lekcijeSami ne veste vedno vsega

Zelo huda in prepogosta napaka je, da podjetniki ne izbirajo sodelavcev (v kolikor jih imajo), ki na svojih področjih vedo več kot podjetnik sam pa čeprav gre za vrhunskega strokovnjaka. Četudi si želi opraviti vse sam, ekipa kimavcev in njim podobnih ne bo imela pozitivnega efekta na vaš posel!

Če niste 100% »pri stvari«, zapravljate čas

Bolj kot količina šteje kvalitetno porabljen čas. Nima smisla delati na več projektih hkrati, če nobenega izmed njih niste sposobni kakovostno končati v dogovorjenem času. Npr. mnogi znani osebni trenerji imajo naenkrat preveč strank in se vsem niso sposobni posvetiti 100% in temu primerno so slabši tudi rezultati.

Izkušnje lahko povedo več kot podatki

Moč podatkov v npr. IT industriji je kakopak hvalevredna, vendar tudi izkušnje in posledično intuicija igrajo veliko vlogo pri nadaljnjih poslovnih odločitvah. Tudi če npr. podatki »pravijo« nekaj, to na dolgi rok morda ni obstojno. In seveda obratno: samo  na podlagi izkušenj in brez zanesljivih podatkov bodo vaše odločitve precej slabše.

Etika vas zaznamuje za celo življenje

Primerov iz prakse za to lekcijo je cela vrsta. Dandanes, v dobi družabnih omrežij ostalih medijev, ko se novice razširijo bliskovito hitro, je potrebno biti izredno dosleden pri spoštovanju in etiki. Če boste npr. »sloveli« po goljufanju ali celo kraji, kmalu ne boste imeli več s kom poslovati.

Da se novopečeni podjetniki izognete nekaterim izmed naštetih lekcij in vstopite na trg modrejši ter bolj konkurenčni, obiščite seminar Abeceda poslovanja.

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja