Go to Top

Podjetniki začetniki, učite se na tujih napakah!

Imate idejo in ste odločeni postati eno izmed vodilnih podjetij na trgu v svoji panogi? Vse lepo in prav, sanje so dovoljene! Lahko uspete, daleč od tega, da to ni mogoče, vendar ne smete pozabiti, da ste komaj na začetku svoje poslovne poti in nimate “kilometrine”, ki bi vam prinesla izkušnje, ki jih potrebujete na svoji podjetniški poti. Preden skočite v podjetništvo, smo vam pripravili nekaj napotkov “starejših” podjetnikov, s pomočjo katerih boste lahko še malo preverili svojo pripravljenost za vstop v svet podjetništva.

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo!

Ste preveliki optimisti?

Mnogi podjetniki so na začetku svoje poslovne poti polni podjetniškega optimizma. Ko naletijo na prvo večjo oviro, pa se kaj hitro predajo. Že na začetku poti se morate zavedati, da je vsaka podjetniška pot polna vzponov in padcev in je zato vztrajnost najpomembnejša za uspeh. Ne smete precenjevati prihodkov in podcenjevati stroškov.

Kje lahko privarčujete na začetku poslovne poti?

Kakšen je vaš poslovni načrt?

Mnogo podjetnikov ne najde pravega razmerja med analizo in načrtovanjem. Eni se preveč zanašajo na analizo in na koncu ugotovijo, da se jim zadeva ne splača. Spet drugi analizi namenijo premalo časa in se izgubijo v stroških. Za lažje poslovanje je priporočljivo, da si pred vstopom v podjetništvo izdelate dober poslovni načrt.

Kako z najnižjimi stroški zagnati podjetje?

Vendar ideja in poslovni načrt nista vredna nič, če za njimi ne stoji dober podjetniški tim. Bistveni v podjetništvu so prav ljudje, zato velja nameniti nekaj časa razmisleku in izbiri pravih sodelavcev.

Podjetniki začetniki, učite se na tujih napakah!Kakšna so vaša pričakovanja?

Ustanovitelji si morajo deliti vizijo in ne imeti vsak svojo. Pričakovanja in vrednote morajo biti razjasnjena v poslovnem načrtu, tako da ne prihaja do razhajanj v pričakovanjih. Pomembno je ohranjati nadzor nad rastjo podjetja in ustrezno upravljati s financami.

Denarni tok mora biti vedno pod kontrolo, zato morate biti pozorni na vse stroške, ki bodo nastali. Podjetje je nek organizem, katerega zdravje tiči prav v finančnih izkazih.

Kako nameravate prodajati svoje produkte?

Prodaja je najpomembnejša veščina, ki jo morajo podjetniki obvladati. Marketinška strategija bo odločila o tem, na kateri poziciji med podjetji boste na trgu. Smiselno je najeti tudi zunanje strokovnjake, ki marketing zares obvladajo, saj se vam takšna naložba lahko kaj hitro povrne.

Potrebujete marketinški načrt?

Se želite podati na lastno podjetniško pot in postati sam svoj šef? Vabljeni na naš seminar 15 ključev za uspešno podjetniško pot, ki je namenjeno vsem, ki se podajate na pot podjetništva ter tistim, ki svojo podjetje že imate in želite izvedeti, kako čim bolje optimizirati poslovanje.

Pripravila: Anja Grahek

Prijava na izobraževanje


Kategorije Kadri Podjetništvo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja