Go to Top

Podjetja lahko opravljajo upravne postopke kar prek spleta!

Direktiva o storitvah je del evropske zakonodaje, s katero si Evropska unija prizadeva podjetjem olajšati opravljanje storitev v Uniji – tako doma kot v tujini. Države članice zavezuje k odpravi nepotrebne birokracije, poenostavitvi formalnosti za podjetja in povečanju učinkovitosti javne uprave.

Enotne kontaktne točke v Sloveniji

Za izvajanje Direktive je morala vsaka država članica ustanoviti „Enotne kontaktne točke (EKT)“ in portale e-uprav, ki podjetjem pomagajo, da svoje administrativne postopke opravijo prek spleta.Podjetja lahko opravljajo upravne postopke kar prek spleta!

EKT zagotavljajo obsežne informacije o vseh administrativnih zadevah, ki so povezane z ustanovitvijo ali razširitvijo poslovanja v državi. Informacije med drugim vključujejo odgovore na naslednja vprašanja:

  • Katera potrdila, obvestila ali dovoljenja potrebujem, če želim ustanoviti podjetje (doma ali v tujini)?
  • Kaj moram storiti, če želim začasno opravljati storitve v tujini?
  • Kakšen je postopek za pridobivanje potrdila? Kateri organ je odgovoren?
  • Ali je treba potrdilo plačati? Ali obstajajo roki?
  • Kateri zakoni in odloki veljajo za moj sektor?
  • Kaj moram storiti, če želim na primer odpreti restavracijo ali trgovino? Ali če želim delati kot organizator potovanja v drugi državi, ne da bi dejansko ustanovil podjetje?
  • Kam se lahko obrnem za oseben nasvet in podrobnejše informacije?

EKT omogočajo, da vam obveznosti nič več ni treba opravljati pri različnih ustanovah. Na EKT lahko dobite vse potrebne informacije in jih v spletni vlogi odgovorni ustanovi prav tako pošljete prek enotne kontaktne točke – EKT. Svoje administrativne formalnosti lahko opravite elektronsko na EKT. Preprosto se obrnite na EKT v državi, v kateri želite poslovati.

Vse EKT so del evropske mreže EUGO, do vseh evropskih EKT pa lahko preprosto dostopate na osrednjem spletnem mestu. Seveda se za storitve EKT lahko odločite na lastno željo. Če želite, se lahko obrnete tudi neposredno na ustrezne ustanove.

Vir: Evropska Unija

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja