Go to Top

Plesni učitelj ne sodi v isti koš kot športni trener

Plesni učitelj, ki trenira mlade upe za dosego najboljših rezultatov na plesnih tekmovanjih, morda res uporablja podobne tehnike kot športni trenerji, vendar pa mora za opravljanje samostojne dejavnosti registrirati drugo dejavnost kot športni trenerji.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Katero dejavnost mora registrirati plesni učitelj?

Za poučevanje plesa ali odprtje plesne šole boste morali odpreti podjetje ali registrirati s. p.

Če želite opravljati dejavnost kot učitelj plesa, vaditelj plesa ali trener športnega plesa, boste morali registrirati ustrezno dejavnost.

Po Standardni klasifikaciji iz leta 2008 sodi dejavnost poučevanje plesa pod šifro 85.520 Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju kulture in umetnosti.

V ta podrazred spada izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju kulture in umetnosti, ki je formalno organizirano, poteka v različnih  oblikah (šola, studio, razred, program, tečaj) in sicer predvsem za prosti čas in osebnostni razvoj. Tovrstno izobraževanje ne vodi do pridobitve naziva poklicne ali strokovne izobrazbe in do strokovnih ali znanstvenih naslovov.

plesni učitelj

Kot je pojasnjeno v klasifikaciji sem spada:
– poučevanje igranja klavirja in drugih glasbil,
– poučevanje petja,
– plesne šole,
– fotografski tečaji,
– šole risanja, igre ipd.,
– osnovno glasbeno in plesno izobraževanje v glasbenih in podobnih šolah.

V klasifikaciji niso navedeni posebni pogoji za opravljanje dejavnosti poučevanja plesa, vendarle pa je določena izobrazba zahtevana.

Zahtevana je srednješolska izobrazba in posebna strokovna kvalifikacija. Plesni učitelj jo lahko pridobi z usposabljanjem v verificiranih izobraževalnih programih, ki ga izvaja Fakulteta za šport v Ljubljani (Inštitut za šport), Plesna zveza Slovenije in Združenje plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije. Plesna zveza Slovenije tudi vodi licenčni seznam strokovnega kadra z ustrezno stopnjo strokovne usposobljenosti na področju plesne dejavnosti.

Vsekakor vam bomo z nasveti, kako se znajti na začetku podjetniške poti z veseljem pomagali v podjetju Data. Naši svetovalci so specializirani za to, da skupaj z vami najdejo ustrezno dejavnost, ki jo morate registrirati, da boste poslovali v skladu z vsemi predpisi.

Na naši VEM točki nato pripravijo vso dokumentacijo in poskrbijo za pravilno odprtje podjetja ali registracijo samostojne dejavnosti. Naročite se na termin na 01 6001 530 ali na data@data.si!

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Kaj še lahko ob poučevanju opravlja učitelj plesa?

Ob poučevanju plesnih korakov, se lahko učitelj plesa odloči tudi za dopolnitev svoje dejavnosti z npr. uvozom in prodajo oblek za ples. Za to, da jih uvozi, prodali ali odda tečajnikom oziroma svojim učencem, pa mora registrirati tudi naslednje dejavnosti:

46.160 Posredništvo pri prodaji tekstila, oblačil, krzna, obutve, usnjenih izdelkov,
47.990 Druga trgovina na drobno zunaj prodajaln, stojnic in tržnic,
77.210 Dajanje športne opreme v najem in zakup.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja