Go to Top

Oznake alergenov po novem obvezne

Gostinci in trgovci bodo morali od 13. decembra 2014 označevati alergene v živilih. Takrat namreč začne veljati uredba, s katero izvajamo evropsko uredbo o zagotavljanju informacij o živilih porabnikov. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku.

Kazni za samostojne podjetnike so od 1.200 do 7.500 evrov, če alergeni niso pravilno označeni. Tako denimo zakonodaja strogo določa, da navedba alergenov vključuje besedo »vsebuje«, besedi pa sledi ime alergena, sicer je označevanje nepravilno.

Oznake alergenov po novem obvezneNekaj najpogostejših vprašanj:

1.      Ali lahko nosilci živilske dejavnosti podamo informacije o alergenih v nepredpakiranih živilih samo na željo stranke?

Ne. Informacije o alergenih za nepredpakirna živila so obvezne in morajo biti podane tako, da so zlahka vidne, jasno čitljive in neizbrisne. Alergeni v živilih, ki se prodajajo v obratih javne prehrane, morajo biti navedeni na enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi.

2.      Ali bi bilo dovolj podati samo obvestilo, da lahko jedi/živila vsebujejo alergene in da naj se za več informacij v zvezi s tem pogovorijo z zaposlenim osebjem?

Ne. Alergeni morajo biti določeni glede na njihovo vsebnost v posameznem živilu in pisno označeni na enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi. Dodatno posvetovanje z zaposlenim osebjem pa je seveda možno in dobrodošlo.

3.      Ali je način označevanja alergenov za živila, ki se prodajajo v obratih javne prehrane točno določen?

Zakonodaja dopušča izbiro načina in mesta označevanja alergenov za živila. Vendar je pri tem potrebno izpolniti zahteve, da morajo biti ti podatki označeni na enem od mest kjer je predstavljena ponudba jedi in na način, da so zlahka vidni, jasno čitljivi in neizbrisni.

Vir: MKO

Pripravila: Anja Grahek

 

Kategorije Podjetništvo Pravo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja