Go to Top

Otroški dodatek 2024 – kakšna bo po novem višina?

Otroški dodatek 2024 je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Kako se določi višina otroškega dodatka? Koliko bo znašal po novem?

Izračunajte si plačo

Mimogrede, razmišljate o ustanovitvi lastnega podjetja? Na DATI lahko uredite vse potrebno!  Za več informacij nas lahko pokličete na 01 600 1530 ali nam pišete na data@data.si.

Brezplačno registrirajte podjetje

Kdo so upravičenci do otroškega dodatka 2024?

Pravica do otroškega dodatka lahko pripada enemu od staršev oziroma drugi osebi za otroka s prijavljenim prebivališčem v Republiki Sloveniji, do dopolnjenega 18. leta starosti otroka, če izpolnjuje tudi druge pogoje po Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih.

Višina otroškega dodatka se določi glede na uvrstitev družine v dohodkovni razred. Glede na število otrok se skupna višina otroškega dodatka določi za vse otroke, ki so upravičeni do otroškega dodatka, tako da se seštejejo posamezni zneski otroških dodatkov za vsakega otroka.

Ustanovite s.p. pri nas!

Popoldanski s.p. – pogoji

Za koliko bo otroški dodatek 2024 višji glede na lansko leto?

V skladu z ZUTPG se 1. marca uskladijo socialni transferji. In sicer se uskladijo za toliko, kolikor so se zvišali stroški življenjskih potrebščin; letos torej za 4,2%. Osnovni znesek minimalnega dohodka se bo torej s 465,34 evra zvišal na 484,88 evra. Nova meja za pridobitev otroških dodatkov od 1. marca 2024 dalje 1.269,24 evra povprečno mesečno na osebo.

Višji zneski otroškega dodatka bodo samodejno izplačani aprila, zato ga posameznikom, ki ga že prejemajo, ni treba oddajati nove vloge.

Izračunajte si dohodnino

Za 4.2% bodo višji tudi nekateri drugi prejemki

Z ministrstva sporočajo, da se bodo za 4,2 odstotka zvišali tudi naslednji prejemki:

  • dodatek za nego otroka bo znašal 123,46 evra, za otroke s težko ali funkcionalno težko motnjo v duševnem razvoju, težko ali funkcionalno težko gibalno ovirane otroke ali otroke z določenimi boleznimi iz seznama hudih bolezni, pa 246,92 evra,
  • dodatek za veliko družino s tremi otroki bo znašal 487,66 evra, dodatek za veliko družino s štirimi ali več otroki pa 592,60 evra,
  • pomoč ob rojstvu otroka bo znašala 421,97 evra,
  • materialni stroški za otroka v rejništvu znašajo 359,59 evra,
  • plačilo dela rejniku znaša 163,58 evra.

Prijavite se na naše e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja