Go to Top

Optimizacija spletnih strani: 100-odstotna meji na misijo nemogoče

Hitrost spletnega mesta postaja vedno bolj pomemben dejavnik, hkrati pa je to eden od vidikov, ki ga mnogi upravljalci spregledajo. Še posebej problematične so lahko mobilne različice spletnih strani, saj so mobilne naprave strojno manj zmogljive od računalnikov, pa tudi hitrost mobilnih omrežij je po navadi nižja.

Raziskave največjih podjetij (Amazon, Walmart) kažejo, da lahko že eno sekundo hitrejša stran, poveča število konverzij (prodajo) za 2 odstotka. Poleg tega je tudi Google nakazal, da je hitrost nalaganja strani eden od faktorjev (zaenkrat sicer zelo majhen), ki ga upoštevajo pri uvršanju spletnih strani med zadetki iskanja. Hitra in odzivna stran je tako dandanes nujna.

Ena od možnosti za pohitritev spletne strani je izbor hitrejšega strežnika in internetne povezave, vendar s tem po navadi le prikrijemo slabo optimizirano stran in si povečamo stroške gostovanja. Gotovo je bolje, da se najprej lotimo optimizacije na programski ravni, in šele ko je to urejeno in ponovno analiziramo hitrost in po potrebi nadgradimo paket gostovanja, razmislimo o gostovanju strani na lastnem strežniku (VPS – Virtual Private Server) ali celo lastnem “fizičnem” strežniku.

Osnovna optimizacija spletnih strani

Kako pristopiti k izdelavi dobre spletne strani? Naj vam pomagamo!

Marko Baloh, DataMarko Baloh, Data

Prvi korak je vsekakor, da si pripravimo seznam opravil, na podlagi tega pa se lotimo optimizacije. Pri pripravi seznama nam lahko pomaga analiza z enim od brezplačnih spletnih orodij kot sta na primer GTmetrix, PageSpeed Insights ali WebPagetest. Rezultati in ocene bodo različne, saj servisi posameznim postavkam pripisujejo različno stopnjo pomembnosti.

Prav tako se moramo že vnaprej zavedati, da je ocena 100 odstotkov v večini primerov nedosegljiva, saj na določene stvari nimamo vpliva in jih ne moremo optimizirati (npr. minimiziranje virov, ki jih vključujemo s tretjih strani – pisave, skripti, CSS …).

Pri tem svetujemo, da si pred preizkušanjem sprva izdelate varnostno kopijo celotne WordPress namestitve, skupaj z bazo podatkov. Še bolje je, če imate ločen razvojni strežnik s kopijo strani. Na ta način se lahko v primeru težav vrnete na zadnjo delujočo različico. Zapišite si tudi vse postopke, ki jih boste opravili in stran po vsakem koraku karseda intenzivno testirajte, da vse pravilno deluje.

Oglejmo si nekaj najpogostejših predlogov.

“Defer parsing of JavaScript”

V vsebini na vrhu strani odstranite JavaScript (in CSS), ki blokirata upodabljanje. Nalaganje večjih JavaScript datotek v glavi strani strani pomeni, da je dejanska vsebina prikazana šele, ko so te datoteke naložene. Ena od rešitev je uporaba vtičnika WP Deferred Javascripts, ki nam omogoča, da skripte prenesemo na dno (nogo) strani. Če uporabljamo/razvijamo lastno temo, lahko poleg značke script uporabimo atributa “ascyc” ali “defer”.

Skripti se bodo nalagali asinhrono (hkrati).

<script src="mojvir.js" async></script>

Nalaganje skriptov bo odloženo, naložili se bodo šele, ko bo stran naložena.

<script src="mojvir.js" defer></script>

Predpomenenje (Caching)

Pod tem pojmom sta v ozadju lahko dva različna postopka. Pri prvem (browser caching) gre za to, da določene statične vire naše strani (datoteke, ki se redko spreminajo – slike, CSS) uporabniku, če se le da, serviramo iz njegovega lokalnega (diskovnega) predpomnilnika, na ta način se izognemo dodatnim HTTP zahtevkom in prenosom (ponavadi) velikih datotek. Če kot spletni strežnik uporabljate Apache, lahko to optimizacijo opravite s preprostim posegom v .htaccess datoteko. Pri drugem tipu predpomnenja pa ge za uporabo vtičnika kot je na primer W3 Total Cache ali WP Super Cache.

Pri večjih spletiščih ravnajte pazljivo

optimizacija spletnih straniTovrstni vtičniki ob dostopu do spletne strani izdelajo statično različico strani (html), tako da je naslednjim uporabnikom servirana le-ta. S tem se izognemo vsakokratnim poizvedbam v bazi, zmanjšamo obremenitev strežnika in pospešimo hitrost nalaganja strani. Predpomnenje lahko poteka tudi kot servis v ozadju – vtičnik samodejno pripravlja statične različice strani, še preden jih uporabnik zahteva. Tovrstna operacija, sploh pri spletiščih z velikim številom objav in strani, lahko v fazi grajenja predpomnilnika močno obremeni strežnik, zato jo uporabljajte pazljivo.

V drugem delu prispevka poleg nadaljevanja omenjenega pišemo tudi o pomenu optimizacije fotografij. Objavljamo pa tudi nekaj koristnih pripomočkov in orodij za optimizacijo spletne strani.

Pripravil: Borut Ratej
[hr]Spletno stran z vključeno osnovno optimizacijo za iskalnike na strani (SEO) in prilagojeno mobilnim napravam pri nas dobite že od 160 evrov dalje. Paket vključuje še gostovanje in registracijo domene za eno leto, namestitev WordPress predloge … V primeru, da niste naša stranka, vam bomo prav tako pripravili ugodno ponudbo za izdelavo spletne strani.

Preverite našo akcijsko ponudbo!

Če vam ponudba ne ustreza in bi si spletno stran želeli izdelati sami, vas vabimo na našo delavnico Spletna stran TO GO. Veliko koristnih informacij pa lahko dobite tudi na našem izobraževanju Kako pristopiti k izdelavi dobre spletne strani.

Preverite vsebino delavnice!


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja