Go to Top

Odprtje podjetja: Podjetništva iz nuje je vse več

Odprtje podjetja je prvi korak na podjetniški poti. Referenti VEM točke DATA dnevno opravljamo postopke registracij samostojnih podjetnikov in družb z omejeno odgovornostjo ter spremembe podatkov že ustanovljenih podjetij.

Odprtje podjetja: Podjetništva iz nuje je vse več

Pri postopku registracije se posvetimo sogovornikom, odgovorimo na njihova vprašanja, skušamo podjetniško idejo sogovornika umestiti v širši podjetniški prostor in smo navdušeni nad ustvarjalnostjo, dobrimi idejami in motiviranostjo bodočih podjetnikov.

V zadnjih letih opažamo, da je na naši VEM točki vedno več sogovornikov, ki se odločijo za samostojno podjetniško pot zato, ker ne želijo več v nedogled pisati in pošiljati prošenj za zaposlitev, nočejo živeti le od socialnih dajatev in želijo uresničiti svoje ideje, znanja in veščine, ki so jih pridobili pri opravljanju najrazličnejših del, ukvarjanjem s hobiji, prostovoljnim delom in podobno.

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

V podjetništvo zaradi nuje?

Zato nismo bili presenečeni nad ugotovitvami iz raziskave GEM, ki jo opravljajo na Inštitutu za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. V njej ugotavljajo, da se posamezniki lahko vključijo v podjetništvo zaradi nuje, ker nimajo drugih možnosti za preživetje ali ker želijo izkoristiti obetavno podjetniško priložnost, da bi postali neodvisni, imeli dohodek in poželi dobiček.

Preberite, kdaj redno delo prek s.p. ni zakonito in  kdaj je delo prek s.p. dovoljeno.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki DATA brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

V Sloveniji  vsa leta beležimo višje stopnje podjetništva iz priložnosti kot podjetništva iz nuje, vendar se je po letu 2012, ko je bil delež podjetnikov iz nuje najnižji, v zadnjih dveh letih delež le-teh bistveno povečuje, hkrati pa upada delež podjetnikov zaradi priložnosti. Takšen trend sprememb je pričakovan, saj so se v vseh šestih proučevanih letih stopnje brezposelnosti v Sloveniji večale, pa tudi sicer se je zmanjševalo število zaposlenih oseb, ugotavljajo na Inštitutu.

Preberite tudi VEM točka: Zapravljanje denarja za notarje je odveč.

V kolikor želite odpreti podjetje vabljeni na naše brezplačno Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Bogdana Rejc, podjetniška svetovalka

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2015", ki ga financirata RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in SPIRIT Slovenija, Javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja