Go to Top

Odbitek DDV – predplačilo neopravljene dobave

Odbitek DDV je pogosta tema pogovor naših davčnih svetovalcev s podjetniki, ki poiščejo pomoč na področju davkov.

Podjetniki imajo namreč že takoj po opravljenem postopku za ustanovitev podjetja tudi kakšno vprašanje o davku na dodano vrednost. Najpogosteje jih zanima, kdaj je vstop v sistem DDV obvezen in kdaj se izplača prostovoljno vključiti vanj, pa tudi odbitek DDV je večkrat med njihovimi vprašanji. Prav zato smo za sveže podjetnike pripravili izobraževanje Abeceda poslovanja, kjer med drugim natančno predstavimo DDV in njegovo obračunavanje.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Imate vprašanje o DDV-ju? Zastavite ga našim davčnim svetovalcem.

Sodišče EU o odbitku DDV

Prav odbitek DDV pa je tudi predmet dveh tožb, ki sta se pred kratkim razpletli na sodišču EU. V primeru dveh nemških in enega bolgarskega podjetja je davčni sodni spor nastal zaradi odbitka DDV, ki je bil uveljavljen ob plačilu za prihodnji dobavi blaga, ki pa nista bili opravljeni zaradi insolventnosti in ugotovljenih goljufij dobaviteljev. Sodišče je glede odbitka DDV in njegovega popravka podalo dve razlagi. Odbitek DDV pri plačniku predplačila je dovoljen le, če je že ob plačilu jasno opredeljena vrsta blaga oziroma storitve in je prihodnja dobava gotova.

odbitek ddvGlede obveznosti popravka odbitka DDV pa je v obravnavanih zadevah šlo za to, ali nacionalni predpis ali praksa popravek odbitka pri predplačilih lahko pogojuje z vračilom predplačila. Sodišče EU je odgovorilo, da lahko, tudi če v eni od teh sodbi tega pogoja ni bilo. Ugotovilo je namreč, da so okoliščine obravnavanih dveh zadev različne. Ker bi bilo v konkretnem primeru predplačilo, vključno z DDV, od insolventnega dobavitelja nemogoče ali zelo oteženo izterjati, bi plačnik predplačila povrnitev DDV lahko uveljavljal neposredno od davčnega organa, zato zahteva po popravku odbitka DDV v takih primerih ni smiselna.

Vir: Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije

Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili zanimivih zgodb in dragocenih nasvetov!

Vstop v sistem DDV

Po Zakonu o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) je davčni zavezanec vsaka domača ali tuja pravna oziroma fizična oseba, ki neodvisno opravlja katerokoli ekonomsko dejavnost, ne glede na namen ali rezultat opravljanja dejavnosti.

Kljub temu se seveda ni treba vsem vključiti v sistem obračunavanja DDV. Identifikacija za DDV torej ni obvezna za vse davčne zavezance, ampak so za to, kdo jo mora opraviti, določeni pogoji. O tem smo že pisali. 

Zavezanec za DDV postanete, če presežete 50.000 evrov obdavčljivega prometa v zadnjih dvanajstih mesecih. V tem primeru je potrebna identifikacijska številka za DDV. Kako jo pridobiti in na kaj je treba biti pri tem pozoren, smo že pisali v prispevku Zavezanec za DDV: Kdaj in kako se prijaviti v sistem?. V njem so predstavljeni še drugi primeri, v katerih mora biti opravljena identifikacija za namene DDV.

Kako do ID za DDV?

Zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV morate pravočasno oddati v elektronski obliki. To lahko storite prek portalov eDavki ali eVem – lahko pa postopek ob pomoči strokovnjaka opravite tudi na Datini točki VEM.

Zavezanec za DDV lahko postanete tudi na lastno željo, pa čeprav imate manjši skupni obdavčljivi letni promet od 50.000 evrov. Zahtevek lahko predložite že v postopku za ustanovitev podjetja.

S tem pridobite enake pravice kot tudi obveznosti, ki jih imajo “redni” zavezanci identificirani za DDV. Posebnost je le v tem, da morajo prostovoljni zavezanci za DDV ostati v sistemu 60 mesecev (5 let), medtem ko obvezni zavezanci tega pogoja nimajo. Ti lahko izstopijo iz sistema, ko ne izpolnjujejo pogojev za obvezno registracijo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja