Go to Top

Od danes »na polno« proti delu in zaposlovanju na črno

Od danes naprej je v veljavi nov Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, o čemer smo pred kratkim že pisali. Izstopajo predvsem prenos pristojnosti na Finančno upravo RS (FURS), poenostavljen postopek prijave dela na črno ,višje kazni (možna je tudi zaplemba premoženja) in višja pooblastila inšpektorjev. Sistem vrednotnic za osebno dopolnilno delo, ki je dvignil največ prahu, bo uveljavljen šele 1. januarja.

Od danes »na polno« proti delu in zaposlovanju na črnoPooblastila za nenapovedan vstop v prostore, kjer se opravlja poslovna dejavnost

To pomeni, da bodo oboroženi (!) inšpektorji lahko nenapovedano vstopijo v prostore, kjer se opravlja poslovna dejavnost. Pri tem se upoštevajo tudi stanovanjski objekti, ki so navedeni kot sedeži za opravljanje poslovne dejavnosti. Za vstop v zasebne prostore bodo inšpektorji potrebovali dovoljenje lastnika oziroma odločbo sodišča.

 Poostreno tudi nad oglaševanje

Prizanešeno ne bo tudi oglaševanju dela in zaposlovanja na črno. Inšpektorji bodo skrbno spremljali vse medije, kjer bi lahko bilo prisotno naročanje, objavljanje in posredovanje oglasov za delo na črno. FURS sicer veliko pričakuje tudi od prijav na njihov elektronski naslov.

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja