Go to Top

Obvladovanje terjatev v podjetju

Poslovanje podjetja ni odvisno le od tega, kako dobro opravlja osnovno dejavnost, temveč tudi od navad in plačilne discipline svojih kupcev. Eden izmed ciljev vseh podjetij in podjetnikov je obvladovanje terjatev do te mere, da te ne vplivajo na poslovanje podjetja ter denarni tok.

Kako nastanejo terjatve?

Terjatve, v ožjem smislu, nastanejo v zvezi s prodanimi proizvodi, trgovskim blagom in opravljenimi storitvami. Torej, ko kupcu pošljemo račun. Rok plačila je običajno določen na podlagi medsebojnega dogovora, ne redko pa kar samo s strani prodajalca.

>>> Po opravljenem postopku za ustanovitev podjetja vam priporočamo obisk naše Abecede poslovanja. Dobili boste vse informacije, ki jih podjetnik začetnik mora imeti.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Obvladovanje terjatev

Prvi korak je, da nenehno spremljamo odprte postavke kupcev glede datuma zapadlosti. V kolikor prihaja do zamude pri plačilu, pošljemo poziv kupcu ali po elektronski pošti, ali po navadni pošti. Če kljub temu ni odziva kupca in tudi plačila ne, potem je smiselno poslati opomin pred izvršbo. S tem opozorimo kupca, da bodo, v kolikor ne bo plačila, nastali dodatni stroški, če se sproži postopek preko sodišča.

terjatev

Če pa pridemo do te točke, ko je potrebno poslati predlog za izvršbo na sodišče, je treba oceniti smotrnost pričetka postopka, saj znaša sodna taksa 44 evrov (za eIzvršbo). To pomeni, da če imate terjatev v višini 20 evrov, to vsekakor ni ekonomična odločitev, sploh če so znani tudi drugi elementi, da morda postopek ne bo uspešen (npr. blokiran TR).

Sicer je postopek vložitve t. i. elektronske izvršbe, na podlagi verodostojne listina, kar preprost. Opravi se direktno preko portala eSodstvo. Dobro pa je pred vložitvijo preveriti dolžnika glede premoženja in denarnih sredstev (AJPES).

Nekateri podjetniki in podjetja se poslužujejo tudi ponudb finančnih organizacij, ki nudijo storitve odkupa terjatev, faktoring ipd., vendar je potrebno pri tem poudariti, da vsake odprte terjatve ne boste mogli prodati, saj ne glede na višino provizije, ki vam jo bodo ob odkupu odtegnile te organizacije, bodo le-te vedno temeljito preverjale možnost izterljivosti vaših dolžnikov.

>>> Na kaj morate biti pri svojem poslovanju pozorni podjetniki, ki se se odločili, da davčno osnovo uveljavljate na podlagi normiranih odhodkov? Pridružite se nam na našem izobraževanju!

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Nasvet računovodskih strokovnjakov

Potrebujete računovodsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Računovodski strokovnjaki podjetja DATA predlagamo, da svoje kupce “preverite” že v prvih kontaktih, torej pred sklenitvijo posla. Poslužite se lahko vseh javno dostopnih brezplačnih objav iz registrov, ali pa preko bonitetnih aplikacij dobite širšo sliko bodočega partnerja. V primeru večjih poslov, zahtevajte zavarovanje plačila v obliki bančne garancije ali bianko menic (manj aktualno) ali pa avansno plačilo (v celoti ali delno).

Avtorici besedila sta Sabina Dimnik in Dominika Ahačič, DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja