Go to Top

Obvezna uporaba ločenega transakcijskega računa za samostojne podjetnike

37. člen Zakona o davčnem postopku (ZdavP-2) določa, da je samostojne podjetnike in posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost obvezna uporaba ločenega transakcijskega računa za namene v zvezi z opravljanjem dejavnosti.
obvezna uporaba
Zakon sicer nikjer ne navaja, da morajo podjetniki za poslovne namene koristiti poslovni račun. V kolikor se podjetnik odloči za uporabo dveh ločenih osebnih računov, mora o tem obvestiti pristojni DURS, kateri račun uporablja v poslovne namene.

Poudarjamo, da lahko davčni organ v hitrem postopku o prekršku izreče globo v katerikoli višini znotraj razpona, ki je predpisan za posamezen prekršek. Najnižja globa za tak prekršek znaša 800€.

Navedene podatke lahko posredujejo najbližjemu davčnemu uradu na obrazcih »Prijava za vpis dejavnosti fizične osebe v davčni register (obrazec DR-03, gl. tč. 20)« oziroma »Prijava za vpis pravne osebe v davčni register (obrazec DR-04, gl. tč. 21)«, ki sta dostopna na vseh davčnih uradih in izpostavah ter na spletni strani Davčne uprave RS.

Avtor: Jure Filip, Data d.o.o.

Komentar (1)

  • Matic 3. Decembra 2013 - 23:39 Odgovori

    Ali to še velja? Danes sem bil v poslovalnici NLB, kjer so mi rekli, da že mesec dni tega ne delajo. Torej samostojnemu podjetniku ne odprejo TRR za fizično osebo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja