Go to Top

Obetajo se spremembe glede pokojninskega zavarovanja

Na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je objavljen Predlog Zakona o spremembi in dopolnitvah zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Obetajo se spremembe glede pokojninskega zavarovanjaS predlogom zakona bo zagotovljeno podaljšanje roka za uskladitev statusov posameznim zavarovancem, ki morajo svoje statuse uskladiti z določbami novega ZPIZ-2. Brez spremembe zakonodaje bi te osebe morale uskladiti svoj status do 31. 12. 2014, tako pa bodo lahko še eno leto opravljale dejavnost in za njih ne bo veljala obvezna vključitev v zavarovanje, upokojenci pa bodo lahko še naprej prejemali pokojnino.

S predlaganim zakonom bo zagotovljena odprava posledic, ki so nastale pri ugotavljanju lastnosti zavarovancev, skladno z izvajanjem določbe 406. člena ZPIZ-2, ki je določala uskladitev dvojnih statusov. Za vse osebe, ki so na dan 31. 12. 2012 hkrati opravljale dejavnost in niso bile vključene v zavarovanje oziroma so imele nedovoljeno prekrivanje statusa upokojenca s statusom zavarovanca, predlog zakona predvideva, da tem osebam ni potrebno vračati izplačanih pokojnin in plačati polnih prispevkov za socialno varnost.

S predlogom zakona se omogoča uživalcem družinske pokojnine, ki so pridobili status študenta za študijsko leto 2014/2015 in so diplomirali pred iztekom študijskega leta, da se pokojnine izplačuje tudi v času, ko nimajo statusa študenta, na katerega se veže splošna pokojninska zakonodaja, saj so zaključili študij pred potekom statusa študenta.

Če potrebujete dodatne informacije iz navedenega področja vam naši svetovalci lahko priskočijo na pomoč. Za kakršnakoli vprašanja nam pišite na naš email naslov: data@data.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 600 15 30.

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja