Go to Top

Obdavčitev nepremičnin: V pripravi nova zakonodaja

Projektna skupina finančnega ministrstva za obdavčitev nepremičnin, ki pripravlja novo sistemsko ureditev, je med drugim že pripravila izhodišča za množično vrednotenje nepremičnin in delovni osnutek novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin.

Množično vrednotenje nepremičnin, ki je bilo glavni krivec za ustavno zavrnitev zadnjega davka na nepremičnine, naj bi bilo po trenutnem predlogu dopolnjeno tako, da bi bile pri določanju posplošene tržne vrednosti nepremičnine, na katero bi se naj oprla obdavčitev nepremičnin, dopuščene t. i. posebne okoliščine.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Kje pa vas mučijo davki?

Več informacij

Obdavčitev nepremičnin: posebne okoliščine iz Fursa na Gurs

obdavčitev nepremičninV delovnem osnutku zakona je tako posplošena tržna vrednost predvidena kot rezultat izračuna predpisanih modelov vrednotenja in podatkov o lastnostih konkretne nepremičnine, med katere sodi tudi obstoj morebitnih posebnih okoliščin.

Upoštevanje posebnih okoliščin se torej predvideva kot postopek v okviru sistema množičnega vrednotenja, zato naj bi bil za obravnavanje tega postopka pristojna Geodetska uprava RS (GURS) in ne Finančna uprava RS (FURS). Po vsebini namreč postopek uveljavljanja posebnih okoliščin predstavlja izpodbijanje natančnosti vrednosti nepremičnine, določene z uporabo modelov vrednotenja. V kolikor se lastnik nepremičnine ne bi strinjal z vrednostjo, ki je njegovi nepremičnini določena na podlagi modelov vrednotenja, bi lahko zahteval priznanje posebnih okoliščin, ki posplošeno tržno vrednost njegove nepremičnine delno individualizirajo v primerjavi z ostalimi primerljivimi nepremičninami, pri katerih bistvenega vpliva posebnih okoliščin ni zaznati, pojasnjujejo na Ministrstvu za finance (MF) v svojem sporočilu.

Prijavite se na izobraževanje!

Morda vas zanima tudi: Posplošena tržna vrednost nepremičnin ne bo več davčna osnova

Obdavčitev: če se z vrednostjo nepremičnine ne boste strinjali, je predvidena posebna obravnava.

Klikni in deli

Glede nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) pa so v projektni skupini ugotovili, da v trenutnem sistemu nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča obstajajo tako dobri kot tudi slabi primeri rešitev. Projektni svet je priporočil, da resorni ministrstvi (ministrstvo za okolje in prostor ter ministrstva za finance) z namenom čim lažjega prehoda iz sistema NUSZ v sistem davka na nepremičnine pripravita dodatna priporočila občinam ter z njimi tudi opravita svetovalne posvete. O tem, da je Furs za pravne osebe začela elektronsko vročati odločbe o odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, smo pisali tukaj.

Prijavite se na izobraževanje!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja