Go to Top

Novosti pri preprečevanju omejevanja konkurence

Državni zbor je 28. aprila letos sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. S tem se odpravlja neskladje z ustavo, ki je bilo ugotovljeno predvsem v 28. členu. Kako se je ta spremenil?

preprečevanju omejevanja konkurenceAgencija lahko opravlja preiskavo v podjetju, proti kateremu se vodi postopek na dveh podlagah. Prva je privolitev podjetja in osebe, kadar je potrebno. Druga je obrazložena pisna odredba pristojnega sodišča ob navzočnosti dveh polnoletnih prič.

Odredbo za preiskavo agencija vroči osebno podjetju.

Odredbo izda sodišče na predlog agencije, če obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je stranka kršila določene določbe. Za preiskavo elektronskih naprav mora agencija izkazati verjetnost, da te vsebujejo podatke, pomembne za postopek.

Odredbo v 48 urah od prejema predloga agencije izda sodnik pri Okrožnem sodišču v Ljubljani. Predlog mora vsebovati Opredelitev prostorov, dokumentacije, elektronskih naprav, ki jih je treba pregledati. Vsebovati mora še razloge za preiskavo, dokaze, ki se iščejo, navedbo okoliščin in rok za izvedbo postopka.

Sodišče o zadevah v postopku odloča prednostno.

Vir: Uradni list

Pripravila Maja Bohar

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja