Go to Top

Novosti na področju DDV v letu 2015

Pretekli teden je bil v državnem zboru sprejet zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o davku na dodano vrednost. Preberite si glavne novosti na področju DDV, ki bodo v veljavi od 1. januarja 2015.

  1. Davčni zavezanec s sedežem v drugi državi članici ima pravico do vračila DDV, zaračunanega za blago, ki so mu ga dobavili, ali za storitve, ki so jih zanj opravili davčni zavezanci v Sloveniji, ali za uvoz blaga v Slovenijo, če izpolnjuje v zakonu določene pogoje. Po novem bo moral k zahtevku za vračilo DDV predložiti tudi kopije računov ali uvoznih dokumentov, če bo davčna osnova na računu ali uvoznem dokumentu v višini najmanj tisoč evrov oziroma na računu za gorivo najmanj 250 evrov.
  1. Telekomunikacijske storitve, storitve radijskega in televizijskega oddajanja ter elektronske storitve, ki bodo opravljene osebi, ki ni davčni zavezanec, bodo v letu 2015 obdavčene v državi, kjer ima ta oseba sedež, stalno ali običajno prebivališče. Za to bodo izvajalci tovrstnih storitev morali pridobiti identifikacijsko številko za DDV v vseh državah članicah, v katerih imajo njihovi naročniki, ki niso davčni zavezanci, sedež ali prebivališče.
  1. Uvaja se nova posebna ureditev za telekomunikacijske storitve, storitve radijskega in televizijskega oddajanja ter elektronske storitve, ki jih opravljajo davčni zavezanci, ki nimajo sedeža znotraj Unije (ureditev »vse na enem mestu« – mini VEM – »One stop shop mechanism« oziroma MOSS). Posebna ureditev se bo lahko uporabljala za navedene storitve, ki jih bo davč­ni zavezanec, ki nima niti sedeža niti stalne poslovne enote znotraj Unije, opravil osebam, ki niso davčne zavezanke, imajo pa sedeže oziroma stalna prebivališča ali običajno prebivajo v katerikoli državi EU. Izvajalec storitev si bo za identifikacijo za DDV izbral le eno državo članico in se mu tako ne bo treba registrirati za DDV v drugih državah članicah. Pri uporabi te posebne storitve storitev iz prejšnje točke ne bo potrebna.
  1. Drugo novo posebno ureditev za telekomunikacijske storitve, storitve radijskega in televizijskega oddajanja ter elektronske storitve, ki se uvaja z novim letom, bodo uporabljali davčni zavezanci, ki imajo sedež znotraj Unije, vendar ne v državi članici potrošnje. Davčni zavezanec bo lahko prijavil uporabo posebne ureditve (ureditev Unija), če ima sedež v Sloveniji in opravlja navedene storitve osebam, ki niso davčni zavezanci in imajo sedež ali stalno prebivališče ali običajno prebivajo v drugi državi članici EU (ne v Sloveniji). Prijava za to posebno ureditev je že možna na portalu eDavki. Pri uporabi te posebne storitve storitev iz druge točke prav tako ne bo potrebna.
  1. S 1. aprilom 2015 se v Sloveniji uvaja še ena posebna ureditev, ureditev za prevoz potnikov. To posebno ureditev bo lahko uporabljal davčni zavezanec iz EU ali tretjih držav, ki v Sloveniji nima sedeža, stalne poslovne enote ali prebivališča, če bo v Sloveniji občasno opravljal storitve mednarodnega cestnega prevoza potnikov s prevoznimi sredstvi, ki niso registrirana v Sloveniji, in ne bo uveljavljal odbitka DDV ali vračila DDV.

Vir: Finance

Za vsa vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 600 1530 ali po elektronski pošti [email protected]. Če želite izvedeti več podrobnosti o DDV in videti konkretne predloge iz prakse, vabljeni na naš seminar Osnove DDV in primeri iz prakse.

Pripravil: Boštjan Kop


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja