Go to Top

Novost pri poročanju Fursu – katere podatke bo treba posredovati?

Nova obveznost poročanja Fursu – za kaj gre? Če imate glede davkov vprašanja, lahko nanje odgovorijo naši davčni strokovnjaki. Pokličite nas na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si. Kontaktirajte nas tudi, če želite registrirati podjetje!

Izračunajte si plačo

Novost pri poročanju Fursu– o katerih izplačilih bo potrebno posredovati podatke?

Izplačevalci dohodkov so dolžni davčnemu organu enkrat letno prek sistema eDavki poročati o določenih dohodkih. Za izplačila v preteklem letu poročajo do 31. januarja tekočega leta, za izplačila v letu 2023 torej do 31. januarja 2024.

Izplačevalci bodo morali po novem poročati o izplačilih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo oziroma se ne vštevajo do določene višine. Poročanje bo potekalo v elektronski obliki v portalu e-davki, in sicer preko že pripravljene datoteke VIRDOH.DAT.

Brezplačno registrirajte podjetje

davčno svetovanje

Izračunajte si dohodnino 2023

Pri poročanju za leto 2023 veljajo tri novosti. Na novo je treba poročati o dodatnih dohodkih, ki so oproščeni plačila dohodnine ali so v celoti ali deloma neobdavčeni. Poročati je treba še za namene posebne olajšave za opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči. Spremenil se je še opis pri dohodku, ki izvira iz izplačanih odškodnin zaradi spremembe, ki je posledica odločitve ustavnega sodišča.

Za leto 2023 se prvič poroča o izplačanih dohodkih, ki so oproščeni dohodnine oziroma se do določene velikosti ne vštevajo v davčno osnovo po drugih členih zakona, in ne le po tistih, ki obravnavajo dohodke, oproščene dohodnine.

Odprite s.p. ali d.o.o. – enostavno!

Za katere dohodke gre?

Vsi dohodki, za katere velja novost pri poročanja Fursu, so dostopni v omenjeni datoteki VIRDOH.DAT.

Na tem mestu pa naštevamo nekatere, ki se najpogosteje izplačujejo:

  • dohodki javnih uslužbencev in funkcionarjev, napotenih v tujino
  • povračila stroškov pri ustanovi (npr. humanitarni organizaciji)
  • stroški individualne premije za zavarovanje v tujini
  • nadomestilo za uporabo lastnega orodja in sredstev
  • nadomestilo za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu

Novost pri poročanju Fursu – kakšen je rok za oddajo?

Rok za oddajo je 31. januar tekočega leta za preteklo koledarsko leto. Torej bo treba poročati do dne 31. 1. 2024, in sicer za dohodke, izplačane v letu 2023. Potrebujete več informacij v zvezi z novostjo pri poročanju Fursu? Pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si ter se dogovorite za posvet z davčnim svetovalcem.

Prijavite se na novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja