Go to Top

Novi Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno stopi v veljavo 18. avgusta

Državni zbor je v mesecu aprilu letošnjega leta sprejel novi Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki bo stopil v veljavo 18. avgusta 2014. Izjema so le določbe (sistem vrednotnic) o osebnem dopolnilnem delu, ki začnejo veljati 1. januarja 2015.

Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črnoV določbah novega Zakona izstopajo kar 25% višje globe. Zakon sicer prepoveduje delo na črno, zaposlovanje  in oglaševanje dela na črno ter oglaševanje nedovoljene dejavnosti in zaposlovanja na črno.

Kot izjeme, ki ne veljajo za delo na črno, po novem veljajo brezplačna pomoč na kmetiji, planinah in skupnih pašnikih ob sezonskih konicah. Pri delu v lastni režiji vam lahko pomagajo sorodniki do vštetega tretjega kolena. Sosedska pomoč se ne šteje za delo na črno, če med njimi ni sklenjene pogodbe in je opravljeno brez plačila.

Če si želite podrobneje spoznati različne oblike dela in njihovo obdavčitev, vas vabimo na obisk seminarja Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Pripravil: Gašper Meden

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja