Go to Top

Nova opredelitev “poškodbe pri delu”

S prvim januarjem 2013 je začela veljati nova opredelitev “poškodbe pri delu” – obrazec ER8 (Prijava nezgode – poškodbe pri delu).

Nova opredelitev "poškodbe pri delu"Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki je bil dne 14.12.2012 objavljen v Uradnem listu RS, št. 96/12 in je pričel veljati 01.01.2013, v 66. členu določa, da se za poškodbo pri delu šteje le, če jo zavarovanec utrpi na redni poti od stanovanja do delovnega mesta ali nazaj, če prevoz organizira delodajalec ter če jo utrpi zavarovanec na službeni poti. Definicija poškodb, ki so nastale v zvezi z uveljavljanjem zdravstvenega varstva, ostaja nespremenjena.

Poškodbe, ki so nastale do vključno 31.12.2012, se presojajo po določbah ZPIZ-1, poškodbe, nastale po 01.01.2013, ko je pričel veljati ZPIZ-2, pa se presojajo po določilih novega 66. člena.

Navedena sprememba vpliva tudi na pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja (npr. višina nadomestila plače, pravica do zdravstvenih storitev, pravica do potnih stroškov, ipd.), pri katerih je pomembno, kako je nastala poškodba.

Zato morajo delodajalci v primerih poškodb, nastalih po 1.1.2013, pri izdaji obrazca Prijava nezgode – poškodbe pri delu (ER 8), upoštevati spremenjeno določbo 66. člena ZPIZ-2, po kateri se kot poškodba pri delu ne šteje poškodba, nastala na redni poti od stanovanja do delovnega mesta ali nazaj, če prevoza ni organiziral delodajalec.

Vir: ZZZS 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja