Go to Top

Nova dajatev za lastnike električnih vozil – koliko bo znašala?

Nova dajatev – v novi uredbi o letni dajatvi za uporabo vozil v cestnem prometu je predvidena tudi cestnina za električna vozila. Do sedaj lastnikom električnih vozil ni bilo potrebno plačevati cestnine. Koliko bo znašala? Nova dajatev bo, če bo potrjena, stopila v veljavo s 1.1.2025. Potrebujete pomoč pri odprtju podjetja? Za termin nas kontaktirajte po telefonu na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Ustanovitev podjetja

Nova dajatev – kako je do sedaj?

Do sedaj lastnikom električnih vozil ni bilo treba plačevati letnih dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu. Vendar se bo, po predlogu ministrstva za infrastrukturo, to s 1. januarjem 2025 spremenilo. V obravnavi so spremembe in dopolnitve zgoraj omenjene uredbe. V novi uredbi je predvidena tudi letna dajatev za električna vozila.

Izračun plače

Nova dajatev – kako bo izračunana in koliko bo znašala?

Kako bo izračunana nova dajatev? Letna letna dajatev bo izračunana na podlagi teže vozila. Za osebna električna vozila (M1) sta predvidena dva razreda – teža vozila do 1.750 kg in teža vozila nad 1.750 kg.

Pri vozilih, do 1.750 kg, je predvidena letna dajatev v višini 0,152877 evra/dan. Kar za celo leto znaša 55,8 evra. Pri vozilih, nad 1.750 kg, je predvidena letna dajatev v višini 0,169863 evra/dan. Za celo leto dajatev znaša 62 evrov.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Ustanovitev podjetja

Kilometrina 2024

Nova dajatev – katera vozila bodo v kateri kategoriji?

Za lažjo predstavo koliko dajatve boste plačevali za katero vozilo. V kategoriji do 1.750 kg so naslednja električna vozila kot npr: cupra born, peugeot e-208, MG 4, dacia spring, citroen e-C4 X in druga. V kategoriji nad 1.750 kg pa so naslednja električna vozila kot so npr: Tesla Y, Tesla 3, Škoda Enyaq, Volkswagen ID.3, Volkswagen ID.4 ter drugi.

Dnevnice 2024

Nova dajatev – primerjava višine dajatve za električna ter vozila na notranje izgorevanje

Nova dajatev bo za lastnike električnih vozil v večini primerov še vedno nižja v primerjavi z dajatvami za vozila na notranje izgorevanje. Slednjim cestnino zaračunajo na podlagi moči motorja, ki je razdeljena v šest razredov, od 62€ za najšibkejše motorje do 565 evrov za najmočnejše motorje.

Prispevki za s.p. za 2024

Nova dajatev – kdaj stopi v veljavo?

Nova uredba mora biti potrjena še na vladi in bo začela veljati s 1. januarjem 2025. Predlagatelji uredbe pričakujejo, da bo nova dajatev v proračun prinesla dodatnih 670.000 evrov. Nova dajatev, od električnih vozil, bo namenjena ukrepom spodbujanja prehoda na alternativna goriva v prometu. Obstoječe dajatve, od avtomobilov na notranje zgorevanje, pa so namenjene za naložbe v javno prometno infrastrukturo.

Razmišljate o odprtju podjetja? Za termin nas kontaktirajte po telefonu na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Prijavite se na naše e-novice!