Go to Top

Nov trgovinski sporazum med EU in ZDA bo koristil malim podjetjem

S podpisom sporazuma bi bilo ustvarjeno največje prostotrgovinsko območje na svetu.  Od njega bodo imela koristi predvsem mala in srednje velika podjetja. Kdaj bo pa ta sklenjen, še ni znano. Kakšne koristi bo ta prinesel?

Najpomembnejše področje pogajanja je znižanje uvoznih in izvoznih carin, kar bo ustvarilo dodatne poslovne priložnosti. S sporazumom bi se torej pocenil uvoz iz ZDA, kar bi koristilo manjšim državam. Boljši bo dostop do javnih naročil in boljša bo njihova preglednost. Po podpisu sporazuma bi Evropa bila Nov trgovinski sporazum med EU in ZDA bo koristil malim podjetjemenergetsko manj odvisna od Rusije, če bi bil na voljo poceni zemeljski plin iz ZDA.

Trgovinski sporazum bo koristil tudi slovenskim podjetjem. Slovenci v ZDA izvažamo največ električnih strojev in opreme, farmacevtskih proizvodov, strojev ter železa in opreme. Uvažamo pa največ mineralnih goriv in strojev.

Predstavnica ameriške vlade je na srečanju s slovenskimi gospodarstveniki poudarila, da se bodo trgovinska pogajanja končala z zmanjšanjem ali ukinitvijo nekaterih carin. Zmanjšale se bodo birokratske ovire, predpisi pa se bodo poenotili.

Pripravila Maja Bohar

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja