Go to Top

Nov obračun omrežnine: spremembe s 1. oktobrom 2024

Nov obračun omrežnine – s 1. oktobrom 2024 stopi v veljavo nov tarifni sistem, ki se osredotoča izključno na omrežnino. Ta sprememba je zasnovana z namenom spodbujanja uporabnikov k prilagajanju njihovega odjema električne energije. Kar bo prispevalo k optimizaciji elektroenergetskega sistema. V nadaljevanju članka si oglejmo glavne spremembe za obračunavanje omrežnine. Morda razmišljate o odprtju podjetja? Potrebujete nasvet s področja davčne ali pravne zakonodaje? Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Izračun plače

Nov obračun omrežnine – ključne značilnosti

Nov tarifni sistem prinaša več pomembnih sprememb:

  • Obračun na osnovi 15-minutnih vrednosti: Uporabniki bodo plačevali omrežnino glede na njihovo porabo električne energije v kratkih časovnih intervalih.
  • Dve sezoni: Višja sezona bo trajala od novembra do februarja, medtem ko bo nižja sezona od marca do oktobra.
  • Pet časovnih blokov: V vsakem dnevu se lahko pojavijo trije različni časovni bloki. Časovni blok 1 bo najdražji in se bo pojavil le v višji sezoni, medtem ko bo časovni blok 5 najcenejši in se bo pojavil le v nižji sezoni.
  • Dogovorjena in presežna moč: Uporabniki bodo imeli določeno obračunsko moč, ki jo lahko prilagodijo glede na pretekle navade. Presežna moč se obračunava, če uporabnik preseže dogovorjeno moč v posameznem časovnem bloku.

Ustanovitev podjetja

Ustanovitev podjetjaVse o normiranem sp

Nov obračun omrežnine  – kaj pomeni dogovorjena moč?

Dogovorjena moč predstavlja vnaprej določeno obračunsko moč uporabnika, ki temelji na preteklih navadah porabe električne energije. Ta moč bo določena individualno za vsako merilno mesto, kjer so omogočene 15-minutne meritve. Uporabniki brez teh meritev bodo imeli obračunano obračunsko moč kot odstotek priključne moči. Elektrooperater bo uporabnike obveščal o dogovorjeni moči in morebitnih prekoračitvah na računih za omrežnino.

Kilometrina 2024

Nov obračun omrežnine  –  kaj pomeni presežna moč?

V primeru, da se v določenem časovnem bloku znotraj obračunskega meseca, preseže dogovorjena obračunsko moč, se za vsako 15-minutno prekoračitev obračuna omrežnina za presežno moč.

Dnevnice 2024

Nov obračun omrežnine  – sprememba dogovorjene moči

Uporabniki lahko spremenijo svojo dogovorjeno moč iz različnih razlogov, kot so zamenjava energenta ali naložbe v obnovljive vire. Sprememba je mogoča do 20. septembra tekočega leta za naslednje koledarsko leto. Uporabniki lahko zahtevajo spremembo tudi izven tega roka, vendar le za obdobje najmanj enega koledarskega meseca.

Računovodski servis

Nov obračun omrežnine  – prehodno obdobje

Presežna obračunska moč za uporabnike s priključno močjo do 43 kW, ki ne bodo spremenili dogovorjene moči, se za leti 2024 in 2025 se ne bo obračunala. Uporabniki lahko spremembo pošljejo elektrooperaterju, preko portala Moj elektro ali po pošti. Na Sodo poudarjajo, da lahko gospodinjski odjemalci sami ocenijo morebitno preseganje dogovorjene moči s seštevanjem moči naprav, ki jih bodo hkrati aktivirali.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja