Go to Top

Nogomet v živo v najljubšem lokalu

Nogomet v živo v najljubšem lokalu – sanje vsakega nogometnega navdušenca! Začel se je nogometni mesec! Podjetni gostinci ga bodo dobro izkoristili.

nogomet v živoImate gostinski lokal? Bodo gostje v njem lahko spremljali nogomet v živo? Številni lokali bodo namreč s televizijskimi prenosi tekem privabljali obiskovalce. V nekaterih zato pričakujejo do 50-odsotkov višji obisk. Dober razlog, da tudi vi za svoj lokal nabavite televizor z večjim zaslonom ali celo platno za predvajanje. V enem od športnih ljubljanskih lokalov imajo deset velikih televizorjev in še enega velikanskega. Seveda pa je treba paziti, da pravilno in kar najbolj ugodno knjižite nakup te opreme – dober računovodja to obvlada.

Nogomet v živo v lokalu: dovoljeno

V Sloveniji ima televizijske pravice za predvajanje prenosov RTV Slovenija. Tam pojasnjujejo, da je predvajanje tekem v lokalih dovoljeno. Po pravilih Svetovne nogometne zveze je namreč predvajanje v lokalih nekomercialno in zanj se ne plačuje pristojbina. To pa ne velja v primerih komercialnega izkoriščanja. Če boste za ogled tekme v lokalu zaračunali vstopnino, imeli sponzorstvo dogodka javnega predvajanja tekme ali druge možnosti javnega spremljanja dogodka, ki bi prinašala komercialno korist, morate pridobiti licenco. Ta ni potrebna, če gre za nekomercialno javno predvajanje in se pričakuje manj kot 5000 ljudi. A uporablja se lahko samo signal RTV Slovenija.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Šele razmišljate o odprtju svojega gostinskega lokala, kjer bo možen tudi nogomet v živo? Gostinsko dejavnost lahko opravljajo pravne osebe in samostojni podjetniki, ki so registrirani za opravljanje gostinske dejavnosti. Lahko pa tudi društva, a le, če imajo gostinsko dejavnost določeno v svojem temeljnem aktu. Strokovna izobrazba za opravljanje gostinske dejavnosti ni predpisana. Preden se odločite za odprtje podjetja, vam priporočamo, da se udeležite našega brezplačnega seminarja Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Pogoji za opravljanje gostinske dejavnosti

Med gostinske obrate uvrščamo: hotele, motele, penzione, prenočišča, gostišča, hotelska in apartmajska naselja, planinske in druge domove, kampe, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice, bare ter obrate za pripravo in dostavo jedi. Vrsto svojega boste določili glede na zahteve predpisov in glede na ponudbo, ki jo nameravate imeti.

Za opravljanje gostinske dejavnosti morajo biti izpolnjeni:

  • minimalni tehnični pogoji,
  • pogoji glede minimalnih storitev,
  • pogoji glede zagotavljanja varnosti živil ter varnosti in zdravja pri delu in
  • pogoji, določeni z drugimi predpisi.

O pogojih za odprtje gostinskega lokala smo že pisali.

Za opravljanje gostinske dejavnosti, mora biti subjekt registriran v Poslovnem registru Slovenije. Gostinski obrat mora izpolnjevati pogoje iz Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih in minimalnem obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti. Zakonska podlaga pa je Zakon o gostinstvu. Pozorni boste morali biti tudi na prijavo obratovalnega časa lokala.

In še namig za vse, ki si zaradi službe ne morejo privoščiti ogleda vsake zanimive tekme na prvenstvu: razmislite o samozaposlitvi.

Preden vaša poslovna ideja zaživi, se morate odločiti, kakšno obliko podjetja boste registrirali. Postopek ustanovitve podjetja lahko hitro, enostavno in brezplačno opravite na naši VEM točki.  Naši izkušeni referenti vas bodo vodili skozi aplikacijo e-VEM in sproti poskrbeli, da bodo vse stvari ustrezno izpolnjene in morebitna vprašanja razjasnjena. Pomagali vam bodo tudi pri odločitvi, ali ustanoviti s. p. ali d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja