Go to Top

Ne pozabite na socialno podjetništvo

Socialno podjetništvo je še vedno aktualna tema v Sloveniji. Marca se obeta konferenca, ki bo zopet vso pozornost obrnila na bolj etično in socialno naravnanem delo, potrošnjo prihranke in naložbe.

socialno podjetništvoSlovenski forum socialnega podjetništva, British Council, britansko veleposlaništvo ter druge partnerske organizacije bodo marca v Ljubljani organizirale konferenco, katere osrednji namen bo:

  • Obravnava uveljavljenih tipov socialnih podjetij
  • Kakšno podporno okolje potrebujejo za zagon, razvoj in poslovanje ter
  • Kakšen je prispevek socialnih podjetij v družbi in k nacionalnemu gospodarstvu.

V širšem sklopu gre za Socialno podjetniško iniciativo, ki sta jo sprejela Evropska komisija in Evropski parlament, da evropski trg hkrati z gospodarsko rastjo ustvari tudi delovna mesta. V EU verjamejo, da so Evropejci stremijo k bolj etično in socialno naravnanem delu, potrošnji, prihrankih in naložbah.

Socialno podjetništvo v Sloveniji

Socialno podjetništvo v Sloveniji pokriva Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Trenutno je v veljavi Strategija razvoja socialnega podjetništva za obdobje 2013 – 2016. Področje pa podrobneje ureja Zakon o socialnem podjetništvu.

Socialno podjetje sicer lahko ustanovijo nepridobitne pravne osebe, namen ustanovitve pa ne sme predstavljati pretežno ali izključno pridobivanje dobička. Za takšna podjetja veljajo tudi drugi računovodski standardi.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb [hr]

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja