Go to Top

Navade uspešnih: 5 podjetnikov, 5 navad

Vsi vemo, kako nujne so zdrave navade. A v strastni gonji za finančnim in podjetniškim uspehom se pogosto zgodi, da pozabimo na svoje zdravje.

Postali ste podjetnik. Časa vam kronično primanjkuje in vaše prioritete so se spremenile. Vaše navade so se podredile novemu urniku. Nimate pojma, kam v natrpani dnevni urnik bi strpali čas za zdravje? A če si želite izboljšati možnosti za dolgoročni uspeh, morate svoje zdravje postaviti na prvo mesto. Če boste zdravi, boste disciplinirani, bolj produktivni in seveda – dlje boste živeli. To so življenjska dejstva, ki se jih morajo novopečeni podjetniki hitro zavedati.

Zgledujte po petih uspešnih podjetnikih, ki so jim zdrave navade zelo pomembne. Naj vam bodo v navdih, da boste tudi sami oblikovali svoje zdrave navado.

  1. Vsak dan 30 minut meditacije

navadeJack Dorsey, izvršni direktor Twitterja. vsak dan vstane ob petih zjutraj in dan začne z meditacijo. Osredotočena meditacija sicer bolj krepi duševno kot fizično zdravje, a je koristen dodatek dnevni rutini. Z meditacijo si izpraznimo glavo in se zato lahko bolj učinkovito osredotočimo na svoje cilje. Poleg tega meditacija znižuje stres in anksioznost.

  1. Stroga rutina spanja

Avram Miller, bivši podpredsednik poslovnega razvoja v podjetju Intel, prisega na vrednost spanja. Včasih se mu je zdelo spanje izguba časa, zdaj pa verjame, da je prav spanje eden od treh stebrov zdravja. Druga dva sta rekreacija in zdrava prehrana. Verjame tudi v redno dnevno rutino. Večinoma vsak dan je in gre spat ter vstane ob istem času. Če premalo spite, boste razdražljivi, manj produktivni in bolj dovzetni za bolezni. Raziskave pa tudi kažejo, da lahko pomanjkanje spanja okrepi fizično bolečino.

  1. Vsak dan začne z zdravim smoothijem

Eden najbolje prodajanih piscev in bloger Seth Godin ima vsak dan enak zajtrk: smoothie iz zmrznjenih banan, konopljinega prahu, mandljevega mleka, suhih sliv in orehov. Ni treba, da jeste vsak dan enak zajtrk, dobro pa je vzpostaviti rutino. Polnovreden zajtrk vas napolni z energijo in hranili, ki  jih potrebujete za jasne misli in trdo delo.

  1. Vsak dan vsaj eno uro vadbe

Milijarder Mark Cuban, voditelj popularnega ameriškega resničnostnega showa Shark Tank in lastnik enega od košarkarskih moštev iz lige NBA (Dallas Mavericks) poudarja pomen dobre telesne forme. Čeprav zaradi pogostih poslovnih poti občasno kak dan izpusti telesno vadbo, pa skuša vsaj šest dni na teden opraviti vsaj eno uro kardiovaskularne vadbe. Vsi že vemo: približno dve uri telesne dejavnosti tedensko tako okrepita naše zdravje, da enostavno moramo redno vaditi.

  1. Zbudi se zgodaj, da ima čas zase

Gretchen Rubin, avtorica štirih knjižnih uspešnic in raziskovalka sreče, vsak dan vstane ob šestih zjutraj. A ne gre samo za to, da zgodaj vstane, ampak kaj takrat počne. “Vsak dan vstanem ob šestih, tudi konec tedna in na počitnicah, ker mi je to enostavno všeč. Dobim uro samo zase, preden se moja družina zbudi. Vse je še tiho, dan se šele dela in svet se zdi tako miren,« je povedala. Če si priborite nekaj časa zase preden vas potegne v vrtinec vaših službenih ali družinskih odgovornosti, vam bo to pomagalo ohraniti dobro duševno zdravje.  Počutili se boste dovolj sproščeno, da boste kos vsakršnim izzivom novega dne.

Poiščite svojo rutino

Saj poznate štiri pravila zdravega življenja: uravnotežena prehrana, redna rekreacija, dovolj spanja in vzdrževanje duševnega zdravja. Seveda je dobro, da nas spodbudijo navade uspešnih ljudi, a najbolj zdrava rutina za vas je tista, ki si jo ustvarite sami. Torej odkrijte, katere zdrave navade so vam najbolj v užitek in se jih držite – zagotovo boste bolj zdravi in produktivnejši.

Vir: Entrepreneur

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Poskrbite za podporo svojemu podjetju

V svojem podjetju počnite, kar znate najbolje in kar vam je všeč. Ostalo pa prepustite strokovnjakom: poskrbite za dobrega računovodjo ter razmislite o posvetovanju s strokovnjaki na področju davkov, prava in kadrovanja. Uporabljajte tudi vso pomoč, ki jo lahko najdete na naši spletni strani, denimo kalkulator za izračun plač in dnevnicIn naročite se na naše novice, da ne boste zamudili pomembnih informacij.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja