Go to Top

Naročniška razmerja: Potrošniki jih sklepajo prehitro

Potrošniki se po ugotovitvah Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) srečujejo s težavami pri uporabi telekomunikacijskih storitev. Posledično so naročniška razmerja sklenjena prehitro oziroma brez celovitega razumevanja obveznosti, ki bodo doletele posameznega potrošnika.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Kako hobi spremeniti v odločen posel?

Več informacij

ZPS je ocenjevala, kako se sklepajo naročniška razmerja za mobilno telefonijo. Pričakovali so, da operaterji potrošnikom razložijo posebnosti, ki jih imajo naročniška razmerja ter da jim skušajo priporočiti takšen paket storitev, ki bo kar najbolje zadovoljeval njihove potrebe.

Prijava na izobraževanje

A rezultati opravljene raziskave so pokazali, da so naročniška razmerja potrošnikom težko razumljiva, pred podpisom pogodbe pa ne dobijo zadosti informacij o tem, na kar so pristali.

Ob obisku osmih poslovalnic štirih največjih operaterjev mobilne telefonije, je ZPS ugotovila, da niti v eni zmed poslovalnic pred podpisom potrošnika niso seznanili s splošnimi pogoji poslovanja. Niti mu niso omogočili vpogleda v celoten cenik storitev, ki zadevajo izbrano naročniško razmerje.

Naročniška razmerja izbrana, pogodbe podpisane prehitro

naročniška razmerjaNa ZPS opozarjajo, da potem ko so naročniška razmerja izbrana, potrošniki prehitro podpišejo pogodbo. Pred njeno sklenitvijo namreč niso seznanjeni s splošnimi pogoji poslovanja in celotnim cenikom storitev. Podpis pogodbe so v vseh primerih opravili na elektronski tablici, pri čemer vsebine pogodbe pred podpisom niso dobili v vpogled oziroma je niso mogli v miru prebrati.

Po pregledu natisnjenih pogodb pa so na ZPS ugotovili še, da nikjer ni bilo natančno zapisano, kaj vsebujejo izbrana naročniška razmerja in kakšne so njegove cene.

Prijava na izobraževanje

V okviru ocenjevanja, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, je ZPS obiskala osem poslovalnic štirih največjih operaterjev mobilne telefonije v Sloveniji. Rezultati raziskave pa so v celoti dostopni na spletni strani ZPS.

Prijava na izobraževanje

Se vam je utrnila ideja za posel? Pri iskanju pravih idej vam pomagamo tudi na našem brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejoRegistracijo podjetja pa lahko kadarkoli opravite na VEM točki DATA! Rezervirajte si svoj termin na data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530. Naši podjetniški svetovalci vam bodo rade volje priskočili na pomoč!

Morda vas zanima tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja